Skip to main content
logo for klog kost

Diabetikere bør droppe morgenmaden og spise en stor frokost

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Diabetikere får bedre styr på blodsukkeret, hvis de dropper morgenmaden til fordel for en stor frokost med vin.

Det viser en ny svensk undersøgelse af tre forskellige diæters effekt på blodsukkeret, blodlipider og forskellige hormoner hos patienter med diabetes 2.

De tre diæter var en fedtfattig kost, en lav-kulhydrat kost og en middelhavskost. I forsøget deltog 21 patienter, der testede alle tre diæter i et tilfældig rækkefølge. Hver testdag tog forskerne fra Linköping Universitet i Sverige blodprøver på seks tidspunkter.

Den fedtfattige kost havde en sammensætning af næringsstoffer, der traditionelt har været anbefalet i de nordiske lande, med omkring 55% af den samlede energi fra kulhydrater.

{module 120}

Diæten med et lavt kulhydrat-indhold havde et relativt lavt indhold af kulhydrater på cirka 20% af energien, mens omkring 50% af den samlede energi kom fra fedt.

Kun kaffe til morgen

Middelhavsdiæten indebar at deltagerne kun fik kaffe om morgenen, mens det normale antal kalorier fra morgenmaden i stedet blev lagt oven i frokosten.

Desuden inkluderede denne store frokost totale kalorieindhold energi fra 150 ml (kvinder) til 200 ml (mænd ) fransk rødvin. Maden i middelhavskosten havde et energiindhold fra kulhydrater, der var en mellemting mellem de to andre diæter, mens fedtindholdet primært kom fra oliven og fede fisk.

"Vi konstaterede, at lav-kulhydrat diæten forhøjede blodsukkerniveauen meget mindre end den fedtfattig kost, men at niveauet af triglycerider tendens til at være højt i forhold til fedtfattig kost," siger doktor Hans Guldbrand , der sammen med professor Fredrik Nyström var chefforskere på undersøgelsen, der er offentliggjort i PLoS ONE.

"Det er meget interessant, at middelhavskosten, uden morgenmad og med en massiv frokost med vin, ikke udløser højere blodsukkerniveauet end en fedtfattig frokost, på trods af sådan et stort, enkelt måltid," siger professor Nyström.

"Det tyder på, at det er fordelagtigt at spise et stort måltid i stedet for flere mindre måltider, når du har diabetes, og det er overraskende, hvor ofte man i dag refererer til nytten af den såkaldte middelhavskost, men glemmer, at det traditionelt også betød fraværet af morgenmad. Vores resultater giver grund til at genoverveje både den ernæringsmæssige sammensætning og spisevaner for patienter med diabetes," siger professor Nystrøm.

  • Oprettet den .