Søg på Klog Kost

Kartoffelmos, frikadeller og andre madvarer, der let falder fra hinanden kan i modsætning til eksempelvis steaks og rå gulerødder sikre diabetespatienter mod kvalme og opkast på grund af gastroparese.

Kartoffelmos kan hindre diabetikeres kvalme

 

Kartoffelmos, frikadeller og laksegratin kan hjælpe diabetespatienter, der ofte lider af kvalme, opkastning og manglende appetit.

Mere end hver tredje diabetiker lider af en tilstand, der kaldes gastroparese, der er en medicinsk tilstand, hvor maven er delvist lammet og maden derfor bliver længere tid i maven.

Nu viser en ph.d.- afhandling fra Sahlgrenska Akademi, at en kost bestående af fødevarer, der falder let fra hinanden, som for eksempel kogte kartofler og laksegratin, kan reducere problemet.

I undersøgelsen blev 56 diabetespatienter med gastroparese sat på hhv. en almindelig diæt og en partikel-diæt, hvor maden ikke var mere end 2 mm i diameter. Patienterne på partikel-diæten oplevede signifikant mindre alvorlige gastrointestinale symptomer end dem, der spiste en konventionel diabetes diæt.

Små partikel fødevarer kan defineres som mad, der let falder fra hinanden - som en kogt kartoffel, der moses med en gaffel. Eksempler er kogte, bagte og mosede kartofler, fiskegratin, frikadeller og tynde supper.

Patienter, som blev sat på denne type kost i mindst 20 uger, havde væsentligt færre gastrointestinale symptomer såsom opkastning , kvalme, opstød, oppustethed og manglende appetit.

"Symptomerne i forbindelse med måltider kan være meget angstprovokerende for gastroparese patienter. De forsøgspersoner, der blev sat på en lille partikel kost oplevede reduceret angst," siger Eva Olausson, der præsenterede resultaterne som en del af hendes ph.d.-afhandling ved Sahlgrenska Akademi.

Undersøgelsen viser, at størrelsen har direkte sammenhæng med madens vej fra mave til tarm, kaldet ventrikeltømning: de patienter, der blev sat på den lille partikel kost havde samme ventrikeltømning, som en rask kontrolgruppe.

De havde også en mere normal blodsukkerrespons end dem, der spiste for store madstykker.

'En lille partikel-diæt fører sandsynligvis til færre hypoglykæmiske problemer, og dem, der opstår, bliver lettere at klare. Dette er af enorm værdi for patienterne," siger Olausson.

Olaussons afhnadling viser også, at et stort partikel-måltid kan anvendes til at identificere patienter med gastroparese, hvilket giver mulighed for hurtigere påbegyndelse af behandling.

Forskerne har også udviklet en ny metode til at diagnosticere gastroparese, hvor patienter sluge specielle markører, der let kan følges gennem det gastrointestinale system ved fluoroskopi.

»Disse to metoder er let tilgængelige og kunne bidrage til at reducere antallet af udagnosticerede gastroparese-patienter, hvilket kan bidrage til at reducere omkostningerne for både patienter og samfundet i form af medicinske behandlinger og ventelister," siger Olausson.