Skip to main content
logo for klog kost

Morbærblade kan regulere blodsukkeret

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Daglig indtagelse af et ekstrakt af morbærblade kan reducere stigninger i blodsukkeret og risikoen for diabetes.

Morbær bladekstrakter har i årtier været brugt til at behandle diabetes i nogle asiatiske lande, og en ny koreansk undersøgelse viser at ekstraktet faktisk har effekt.

Fordelene ved ekstrakterne er knyttet til et stof kaldet 1- deoxynojirimycin ( DNJ ) og nogle af dets derivater, der har vist sig at hæmme aktiviteten af et enzym kaldet alpha- glucosidase, der fordøjer kulhydrater. Ved at bremse eller stoppe dette enzym, nedsættes fordøjelsen af stivelse og oligosaccharider, så man undgår de såkaldte peaks i blodsukkeret efter man har spist.

Den koreanske undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of Functional Foods, viser at 2,5 - 5 gram bladekstrakt medfører lavere blodsukkerniveauer efter indtagelse af en maltoseopløsning på 75 gram. Maltoseopløsningen skulle forårsage stigninger i blodsukkeret, så man kunne se hvordan bladekstraktet påvirkede det.

{module 120}

Hele bladet

Resultaterne er baseret på et forsøg med 50 raske mennesker, der tilfældigt blev opdelt i fem grupper.

Fire grupper modtog en maltose pulverdrik med 0, 1,25, 2,5 eller 5 gram af morbær bladekstrakt. Den femte gruppe drak 5 gram bladeekstrakt 30 minutter før de drak maltoseopløsningen.

Resultaterne viste, at de 2,5 og 5 grams doser var forbundet med lavere blodsukker, og der var ingen signifikante forskelle mellem de to doser.

Ifølge de koreanske forskere har tidligere undersøgelser vist at kun ekstrakt af hele blade påvirker blodsukkeret, mens DNJ alene ikke har samme virkning.

"Da morbærblade kan indeholde kostfibre, der ikke kan fordøjes, er det rimeligt at antage, at de kan påvirke afføringen og tarmfunktionen," siger de.

  • Oprettet den .