Søg på Klog Kost

Lavere blodtryk og højere humør. Det var resultatet af et pilotforsøg, hvor kvinder med diabetes fik høje D-vitamin-doser .

Sådan kan kvinder med diabetes få højt humør og lavt blodtryk

 

Kvinder med diabetes og tegn på depression kan ikke bare sænke blodtrykket men også blive meget gladere, hvis de får et D-vitamintilskud.

Og dertil kan de i øvrigt tabe sig omkring et kilo.

Det viser en pilotundersøgelse fra Loyola University Chicago Niehoff Sygeplejeskole, som netop er præsenteret på American Diabetes Association 73. Scientific Sessions i Chicago.

"D-Vitamintilskud er en potentielt nem og omkostningseffektiv behandling med minimale bivirkninger," siger dr. Sue M. Penckofer, der er hovedforfatter på undersøgelsen og professor i Niehoff School of Nursing. Penckofer er internationalt anerkendt for sin forskning i D-vitamin, diabetes og depression.

Omkring 1 ud af 10 mennesker i USA har diabetes, og forekomsten ventes at stige til 1 ud af 4 personer i 2050. Kvinder med type 2-diabetes har det helbredsmæssigt værre end mænd. Årsagen kan skyldes depression, som rammer mere end 25 procent af kvinder med diabetes. Depression svækker en patients evne til at håndtere sin sygdom ved at spise rigtigt, træne, tage medicin, etc.

Mange amerikanere får ikke nok D-vitamin, og folk med diabetes har en særlig høj risiko for D-vitaminmangel eller mangel. Årsagerne er bl.a. at de spiser for få fisk, der har et højt indhold af D-vitamin, fedme, mangel på sol og genetiske variationer.

Pilotundersøgelsen omfattede 46 kvinder med en gennemsnitsalder på 55 år, der gennemsnitligt havde haft diabetes i 8 år og for lidt D-vitamin i blodet - kun 18 ng/ml (nanogram/milliliter).

De fik derfor en ugentlig dosis på 1.250 mikrogram D-vitamin. Den normale anbefaling for kvinder mellem 50 og 70 år, er at få ca. 15 mikrogram om dagen eller omkring 100 mikrogram D-vitamin om ugen gennem kosten.

Fire kilo gravad laks om ugen

D-vitamin kan enten optages i kroppen via kosten - hovedsageligt fra fisk - eller gennem huden fra sollys.

Skal man spise sig til 1.250 mikrogram D-vitamin om ugen kræver det at man spiser omkring et halvt kilo levertran-olie, hvilket formentlig vil kræve en del overvindelse for de fleste. De bedste bud på ellers at spise sig til tilstrækkelige mængder D-vitamin er 1,2 kilo torskelever på dåse eller fire kilo gravad laks om ugen. Bon appetit.

Så den bedste måde at få så store mængder D-vitamin er som kosttilskud, men husk at dette kun er et pilotforsøg, så vent med at tage store mængder D-vitamin til endelige forsøg har bekræftet det - og din læge har sagt god for det.

Efter seks måneder nåede deltagernes D-vitamin i blodet et gennemsnit på 38 ng/ml og deres humør var forbedret betydeligt. For eksempel faldt deres depressions-symptomer fra 26,8 til 12,2 i et spørgeskema med 20 spørgsmål - hvilket indikerer at de ikke længere led af depression. Depressionsskalaen går fra 0 til 60.

Blodtrykket var også forbedret - deet systoliske blodtryk faldt fra 140,4 mm Hg til 132,5 mm Hg. Og deres vægt var faldet fra et gennemsnit på 102,8 kilo til 101,7 kilo.

"Det er stadig nødvendigt med større, kontrollerede forsøg for at fastslå virkningen af D-vitamin på depression og større kardiovaskulære risikofaktorer blandt kvinder med type 2-diabetes."