Derfor skal du vælge kyllingebryst i stedet for kyllingelår
Har du risiko for diabetes er det en god ide at vælge kyllingebryst frem for de mere handy kyllingelår.
Rødt kød og dele af fjerkræ viser sig nemlig i en ny undersøgelse fra universitet Duke-NUS i Singapore at øge risikoen for diabetes.
Resultaterne er baseret på en kinesisk sundhedsundersøgelse fra Singapore med 63.257 deltagere i alderen 45-74 år, som i gennemsnit blev fulgt i 11 år.
Sammenlignet med den fjerdedel af deltagerne, der spiste mindst rødt kød og fjerkræ, havde den fjerdedel, der spiste mest, henholdsvis 23 procent og 15 procent forøget risiko for diabetes.
Til gengæld var indtagelsen af fisk og skaldyr ikke forbundet med en øget risiko. Forsøg viste desuden at risikoen i forbindelse med rødt kød og fjerkræ blev reduceret ved at erstatte dem med fisk og skaldyr.
Da forskerne sammenlignede indholdet af hæmjern i kosten og risikoen for diabetes fandt de at der var en dosisafhængig positiv sammenhæng.
Hæmjern er en af to typer jern og findes kun i dyrs væv. Det udgør omkring 10-15 procent af det jern i kød.
Undersøgelsen viste dog at hæmjern ikke entydigt er skyld i stigningen i diabetes-risikoen. Efter at have justeret for indholdet af hæmjern i kosten viste det sig at forbindelsen mellem rødt kød og diabetes stadig var til stede, hvilket tyder på, at andre kemikalier i rødt kød også kunne være ansvarlige for stigningen i risikoen for diabetes. Til gengæld forsvandt diabetesrisikoen ved at justere for hæmjern i fjerkræ, hvilket tyder på at denne risiko skyldtes indholdet af hæmejern.
Resultaterne tyder også på, at kyllingedele med lavere indhold af hæmjern, som brystkød fremfor kyllingelår, kan være sundere.
Selv om resultaterne svarer til tidligere vestlige undersøgelser, der har vist, at et øget indtag af rødt kød og hæmjern øger risikoen for diabetes, viser den nye undersøgelse, at det ikke alene er hæmjernet, men formentlig andre stoffer i rødt kød, der øger risikoen.
"Vi behøver ikke helt at fjerne kød fra kosten. Vi skal bare reducere det daglige indtag, især for rødt kød og vælge kyllingbryst samt fisk og skaldyr eller plantebaserede proteinfødevarer og mejeriprodukter, for at reducere risikoen for diabetes," konkluderer professor Koh Woon Puay, der er professor i kliniske videnskaber ved Duke-NUS Medical School og har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Epidemiology.
- Oprettet den .