Søg på Klog KostStof i broccoli forbedrer diabetikeres blodsukker

Behandling af leverceller med en forbindelse kaldet sulforaphane, som findes i broccoli og andre korsblomstrede grøntsager, kan reducere blodsukkeret.

 

Det viser en svensk ledet international undersøgelse, hvor forskere i både celle- og menneskeforsøg har testet koncentrerede mængder af sulforaphane.

Behandling af type 2-diabetes indbefatter både kostæbdringer og medicin som metformin. Men fordi de stoffer, der bruges til at behandle diabetes, kan forårsage andre problemer, som for eksempel leverskader, forsøger forskerne at finde alternativer. I

De skabte derfor en genetisk signatur for sygdommen baseret på 50 gener, som tidligere har været forbundet med lidelsen og lagt resultaterne i en database, som søgte forbindelser, der specifikt er relateret til genekspression i leverceller -her viste sulforaphan sig at have de stærkeste kendte virkninger.

Forskerne dyrkede derefter leverceller fra rotter med type 2-diabetes og anvendte sulforaphan for at se, hvad der ville ske. Resultaterne viste at cellerne producerede mindre glukose.

Opløftede pga. disse resultater testede forskerne derefter forbindelsen på 97 overvægtige mennesker med type 2-diabetes over en 12-ugers periode og konstaterede, at sulforaphan medførte en signifikant reduktion i fastende glukoseniveau.

Forskerne erkender, at deres resultater er foreløbige, og at yderligere test af sulforaphan er nødvendig for at bevise, at stoffet i koncentreret form eller måske bare grøntsager med stoffet en dag kan erstatte medicin, der anvendes til behandling af type 2-diabetes.

De bemærker også i deres artikel i tidsskriftet Science Translational Medicine, at deres teknik til at opdage forbindelsens anvendelighed ved behandling af sygdommen meget vel kan anvendes på andre sygdomme.