Resistent stivelse kan beskytte mod type 1-diabetes
Resistent stivelse omdannes til fedtsyrer i tyktarmen, der viser sig at beskytte effektivt mod risikoen for at blive ramt af diabetes 1.
Det viser en ny undersøgelse fra Monash University i Melbourn, Australien, hvor forskere i museforsøg mener at have bevist en tydelig sammenhæng mellem kosten og risikoen for udvikling af diabetes 1, der er en kronisk sygdom, hvor bugspytkirtlen ikke producerer insulin.
Resistent stivelse er kulhydrater, der glider ufordøjet gennem tyndtarmen og bliver optaget af bakterier i tyktarmen og omdannes til de kortkædede fedtsyrer acetat og butyrat (smørsyre), som styrker immunsystemet. Resistent stivelse findes eksempelvis i rå eller kolde kartofler, grønne madbananer, ærter, rå og nedkølede rodfrugter og kold ris.
Diabetes 1 opstår oftest i barn- eller ungdommen uden at der er fundet en klar årsag. Kun 2-5 procent skyldes arvelighed.
Men selv om den nye undersøgelse ikke giver en forklaring, så mener forskerne alligevel, at deres resultater kan medvirke til at forebygge sygdommen.
Undersøgelsen er bygget på forsøg med såkaldte NOD-mus, der har en arvelig betinget risiko for diabetes 1. Musene fik en speciel kost med et højt indhold af resistent stivelse, der medførte udvikling af store mængder acetat og butyrat, der fuldstændig beskyttede dem mod diabetes 1.
Autoimmun type 1-diabetes opstår, når immunceller kaldet autoreaktive T celler angriber og ødelægge de celler, der producerer insulin - det hormon, der regulerer vores blodsukker.
Ny æra
Den specialiserede kost er udviklet af CSIRO og Monash University forskere bruger stivelse - findes i mange fødevarer, herunder frugt og grøntsager - der modstår fordøjelse og passerer igennem til tyktarmen, hvor de nedbrydes af mikrobiotaens (tarmbakterier) i en gæringsproces, der producerer acetat og butyrat, som i kombination fuldstændig beskytter mod type 1-diabetes.
"Den vestlige kost påvirker vores tarms mikrobiota og produktionen af disse kortkædede fedtsyrer," siger forsker Dr. Eliana Mariño.
"Vores forskning viser, at en kost, der får tarmbakterier til at producere meget acetat eller butyrat, styrker tarmens foring, hvilket reducerer pro-inflammatoriske faktorer og fremmer immuntolerance," forklarer hun.
"Vi fandt at det havde en enorm indflydelse på udviklingen af type 1-diabetes," siger dr. Mariño, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Nature Immunology.
Professor Charles Mackay, der satte undersøgelsen igang, mener, at undersøgelsen fremhæver at ikke-farmaceutiske tilgange, som specielle diæter og tarmbakterier, kan modvirke eller forebygge autoimmune sygdomme som type 1-diabetes.
"Resultaterne er begyndelsen på en ny æra i behandling af sygdom hos mennesker med medicinske fødevarer," siger professoren.
"De materialer, vi brugte, er noget du kan fordøje, det er sammensat af naturlige produkter - resistent stivelse er en normal del af vores kost. Diæterne er højeffektive ved at frigive gavnlige metabolitter. Jeg vil beskrive dem som en ekstrem form for superfood," siger han.
Diæten handler ikke kun om at spise grøntsager eller fiberrige fødevarer, men særlige fødevarer og en særlig proces, der vil skulle ledes af ernæringseksperter, diætister og klinikere.
Forskerne håber på at få midler til at bruge resultaterne i klinisk forskning med mennesker. De er allerede ved at begynde at undersøge kostens effekt på fedme og andre inflammatoriske sygdomme, herunder hjertekarsygdomme, type 2-diabetes, astma, fødevareallergi og inflammatorisk tarmsygdom.
- Oprettet den .