Skip to main content
logo for klog kost

Omega-6 fedtsyrer beskytter mod diabetes 2

Spiser du flere frø og nødder og andre madvarer med omega-6 fedtsyrer reduceres din risiko for diabetes 2.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra Universitet i det Østlige Finland og offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, hvor forskere har sammenlignet mængden af omega 6 fedtsyrer i blodet hos næsten 2200 mænd med 19 års mellemrum.

Det har i flere år været diskuteret om en høj indtagelse af omega-6-fedtsyrer kan øge risikoen for flere kroniske sygdomme fordi de måske øger inflammation. 

Men ingen undersøgelser på mennesker har vist en sammenhæng mellem selv et højt indtag af omega-6 fedtsyrer og inflammation. Desuden har omega-6 fedtsyrer en gavnlig virkning på for eksempel blodsukkeret. 

Tidligere forskning har vist en systematisk sammenhæng mellem især linolsyre, som er den mest almindelige omega-6-fedtsyre, med en reduceret risiko for hjertekarsygdomme og type 2 diabetes. Men det videnskabelige belæg for andre omega-6 flerumættede fedtsyrer er ikke så overbevisende.

Indholdet af fedtsyrer i blodet hos 2.189 mænd mellem 42 og 60 år uden diabetes 2 ved deres tilmelding til studiet i 1984-1989 viste, at omega-6 flerumættede fedtsyrer medførte en op til 46 procent lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes ved en opfølgning 19 år senere. Her var 417 mænd diagnosticeret med type 2-diabetes. 

Ved analyse af de forskellige omega-6-fedtsyrer, blev en tilsvarende signifikant sammenhæng fundet mellem et højt indhold af linol- og arachidonsyre og en lavere risiko for type 2-diabetes. Imidlertid var et højt indhold af gamma-linolensyre og dihomo-γ-linolensyre forbundet med en højere risiko.

Et højt indhold af linolsyre er bestemt af personens kost, og de vigtigste kilder til linolsyre er vegetabilske olier, nødder og frø. Arachidonsyre findes i kød og æg, men den menneskelige krop kan også producere arachidonsyre fra linolsyre.

{module also diabetes}

Gamma-linolensyre og dihomo-γ-linolensyre dannes hovedsageligt i kroppen fra linolsyre og findes i meget mindre  koncentrationer sammenlignet med for eksempel linolsyre. Sammenhængen mellem ​​gamma-linolensyre og dihomo-γ-linolensyre med en højere risiko for type 2-diabetes er blevet observeret i nogle tidligere undersøgelser, men hvorfor er stadig usikkert.

Alt i alt mener forskerne, at både denne og flere tidligere undersøgelse antyder, at flerumættede omega-6 fedtsyrer har en gavnlig virkning på risikoen for type 2-diabetes.

  • Oprettet den .