Skip to main content
logo for klog kost
Spiser diabetikere æg dagligt sikrer det et bedre D-vitamin-indhold i blodet.

Æg kan sikre diabetikere et bedre D-vitamin-indhold

Æg kan være en effektiv måde for diabetikere at sikre et tilstrækkeligt indhold af D-vitamin i blodet.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra Iowa State University, hvor forskerne har sammenlignet en kost rig på æg med en kost, der havde samme protein-indhold, men ikke samme mængde D-vitamin.

D-vitamin er vigtigt for knoglerne samt beskytter mod kræft og andre sygdomme, men diabetikere har problemer med at bevare det og andre næringsstoffer på grund af dårlig nyrefunktion. 

Forskerne fra Iowa State var interesseret i 25-hydroxyvitamin D-3 (25D) - der er den form, man måler D-vitamin i blodet. Derfor testede de æg i stedet for andre fødevarer, der indeholder D-vitamin eller et supplement.

"Æg er den rigeste kilde til 25-hydroxyvitamin D3 i kosten, og det skal ikke konvertes for at gå i blodet. Hvis du tager det som kosttilskud eller i fødevarer, beriget med D-vitamin, skal det konverteres til denne form," siger lektor i fødevarevidenskab og human ernæring Matthew Rowling, der har fået undersøgelsen offentliggjort i  tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Undersøgelsen er baseret på forsøg med diabetiske rotter, som blev fodret med en ægge-baseret kost, der medførte højere koncentrationer af D-vitamin, forbedrede deres blodsukkerniveau og medførte mindre vægt.

Husk blommen

Variationen i resultater var betydelig. Blodsukkerniveauet faldt næsten 50 procent sammenlignet med de diabetiske rotter, der blev fodret med den almindelige kost. Koncentrationer af 25D var 148 procent højere i den ægge-fodrede gruppe og triglycerid-koncentrationer, der er en risikofaktor for hjerte-kar-sygdom, faldt 52 ​​procent.

Forskerne arbejder stadig på at forstå, hvorfor D-vitamin fra æg bedre bevares i blodet end D-vitamin fra kosttilskud. De siger, at det kan være relateret til andre komponenter i æg.

Æg er ikke kun en god kilde til D-vitamin og andre næringsstoffer; de er også billige og let tilgængelige. Men forskerne siger, at man skal spise hele ægget.

{module also proteiner}

"Hvis du bare spiste æggehviden ville du ikke få nogen af ​​D-vitamin, fordi 25D kun findes i blommen. Æggehviden er nok hvis du kun er fokuseret på protein, men næringsstofferne findes alle i blommen.

Det næste skridt er at bestemme den minimale mængde æg, der er nødvendige i kosten, for at opnå et ideelt indhold af D-vitamin. Undersøgelsen var designet til at erstatte protein i kosten, så rotterne blev fodret med hvad der svarer til 17-18 æg dagligt. Men baseret på resultaterne og sværhedsgraden af ​​rotternes diabetes forventer forskerne, at en meget lavere dosis vil være effektiv hos mennesker. De ønsker også at finde ud af, om helbredet forbedres, hvis der tilføjes flere kostfibre, som også fremmer D-vitamin indholdet og reduktion af diabetiske symptomer.

{module also-dvitamin}

"Du skal muligvis spise endnu færre æg, hvis du kombinerer dem med noget andet, der ikke tilføjer D-vitamin som sådan, men snarere beskytter nyrerne og forhindrer tab af D-vitamin," siger Kevin Schalinske, der også har deltaget i undersøgelsen.

  • Oprettet den .