Grovædere har dobbelt risiko for diabetes
Spiser du din mad som om hvert måltid var det sidste, så har du større risiko for at udvikle diabetes.
Det viser en undersøgelse lavet af et litauisk forskerhold under ledelse af Dr. Lina Radzeviciene, der har sammenlignet 234 nydiagnosticerede type 2 diabetikere med 468 mennesker, der var fri for sygdommen.
Delaterne blev sammenlignet både på køn og alder efter at være bedt om at udfylde et grundigt spørgeskema, der var designet til at indsamle oplysninger om mulige diabetes risikofaktorer.
I skemaet blev de bedt om at vurdere deres spisehastighed i forhold til andre (langsommere, det samme, hurtigere).
Kropsmål (højde, vægt, talje og hofteomkreds) blev også målt i henhold til Verdenssundhedsorganisationens anbefalinger.
Havde lavere uddannelsesniveau
Efter i øvrigt at have taget forbehold for andre risikofaktorer (om der f.eks. var diabetes i familien, uddannelse, morgenmotion, BMI, taljemål og cigaretrygning) kunne forskerne konstatere at hurtigspiserne havde en mere end dobbelt så høj risiko for type 2 diabetes. Faktisk var risikoen 2,5 gange højere, hvis man selv mente at tilhøre gruppen, der spiste hurtigere end andre.
Yderligere resultater viste at diabetikerne havde et højere body mass index (BMI) og betydeligt lavere uddannelsesniveau i forhold til kontrolgruppen.
- Forekomsten af type 2-diabetes er stigende globalt og er ved at udvikle sig til en pandemi. Det ser ud til at bygge på et samspil mellem modtagelige gener og miljømæssige faktorer, siger Dr. Lina Radzeviciene fra det litauiske Universitet for Sundhedsvidenskaber.
Vigtig forståelse
- Det er derfor vigtigt at identificere modificerbare risikofaktorer, der kan hjælpe folk med at reducere deres risiko for at udvikle sygdommen, tilføjer hun.
Da deltagerne selv var bevidste om at de spise hurtigere, må det formodes at de også selv kan gøre noget ved det.
Dr. Radzeviciene team har tidligere fastslået, at kaffe (fire eller flere kopper om dagen) signifikant nedsætter risikoen for type 2 diabetes. De fandt også, at rygning og forbruget af æg (mere end fem æg om ugen), øger risikoen. Nu håber de at kunne lave en større undersøgelse, der ser på, hvordan bestemte typer af mad, kalorieindtag, motion, samt psykisk og følelsesmæssigt velbefindende påvirker diabetes-risikoen.
- Oprettet den .