Skip to main content
logo for klog kost

Fed ost kan hindre diabetes 2

Sødmælk, ost og creme fraiche reducerer markant din risiko for at udvikle diabetes 2, viser ny overraskende, svenske forskningsresultater.

{snippet start}

Fedt i kosten kan påvirke glucosemetabolisme og insulin sensitivitet og kan derfor have en afgørende rolle i udviklingen af diabetes 2.

Tidligere undersøgelser har vist at animalsk fedt især fra rødt kød øger risikoen for diabetes 2, men adskillige epidemiologiske undersøgelser har indikeret, at et højt indtag af mejeriprodukter kan være beskyttende.

Med den nye undersøgelse har forskerne fra Lunds Universitet Diabetes Center, Malmø, Sverige, ønsket at undersøge hvordan de vigtigste fedtkilder påvirkede risikoen for diabetes.

Undersøgelsen er baseret på 26.930 personer (60% kvinder) i alderen 45-74 år, der har deltaget i Malmö Kost og Kræft-undersøgelsen og er blevet fulgt over en periode på 14 år, hvor forskerne konstaterede at 2860 personer havde udviklet diabetes 2.

Forskerne fandt, at de 20 procent af deltagerne der havde det højeste indtag af mejeriprodukter med et højt fedtindhold havde en 23 procent lavere forekomst af diabetes 2 i forhold til de 20 procent, der indtog færrest mejeriprodukter. Gennemsnitligt indtog de 20 procent med det højeste forbrug 8 daglige portioner ost, mælk eller andre mejeriprodukter, mens gruppen, der indtog færrest, kun spiste eller drak en portion.

{module 120}

30 ml fløde dagligt medførte en 15 procent lavere risiko for diabetes 2 i forhold til personer, der kun drak 0,3 ml dagligt. Og 180 ml fermenterede mejeriprodukter, som yoghurt eller ost, om dagen medførte en 20 procent lavere risiko for diabetes 2.

Light uden betydning 

Til gengæld var der ingen fordel ved at spise eller drikke fedtfattige mejeriprodukter - i hvert fald ikke i forhold til risikoen for at udvikle diabetes 2.

Også når det kom til risikoen ved at spise fedt kød, viste undersøgelsen at risikoen for at få diabetes 2 var højere, hvis man spiste magert kød. Deltagere, der hovedsageligt spiste magert rødt kød havde en 24 procent øget risiko for diabetes, mens deltagere, der spiste fedtrigt kød kun havde en 9 procents højere risiko.

"Vores observationer kan bidrage til at afklare tidligere resultater vedrørende fedt i kosten og deres fødekilder i forhold til diabetes 2. Den nedsatte risiko ved et højt indtag af fedtrige mejeriprodukter viser, at mælkefedt, i det mindste delvist, har en beskyttende effekt overfor diabetes 2," siger chefforsker Dr. Ulrika Ericson.

"Vores resultater tyder på, at i modsætning til animalsk fedt i almindelighed, kan fedtstoffer fra mejeriprodukter spille en rolle i forebyggelsen af diabetes 2."

  • Oprettet den .