Skip to main content
logo for klog kost

Derfor er det vigtigt at give din baby bryst

{module Google Artikel Billedtop}
Modermælk former gavnlig biofilm, der beskytter mod infektioner.
 

Modermælk er afgørende for at dit barn vokser op og bliver sundt. I modsætning til modermælkserstatninger indeholder den nemlig afgørende vigtige bakterier, der styrker immunforsvaret.

Det viser en undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort i august-udgaven af tidsskriftet Current Nutrition & Food Science, hvor forskerne påviser hvordan modermælk fremmer tarmfloraen hos nyfødte, der dermed bliver bedre til at optage næringsstoffer og udvikler et stærkere immunsystem.

- Denne undersøgelse er den første, vi kender, der undersøger effekten af den måde spædbarnsernæring får bakterier til at vokse, og som giver indsigt i de mekanismer, der er årsag til at amning er bedre end modermælkserstatning, siger dr. William Parker, der lektor i kirurgi på Duke University Medical Center og hovedforfatter til undersøgelsen.

- Kun modermælk synes at fremme en sund udvikling af gavnlige biofilm, der er tynde, klæbende lag af bakterier, der fungerer som et skjold mod patogener og infektioner. Det giver mulighed for at udvikle erstatninger der i højere grad efterligner modermælken.

Tidligere undersøgelser har vist, at modermælk sænker forekomsten af diarré, influenza og luftvejsinfektioner i barndommen, og samtidig beskytter mod senere udvikling af allergi, type 1 diabetes, multipel sklerose og andre sygdomme. Jo mere forskerne har forstået om tarmfloraens betydning for sundhed, jo større forståelse har de fået for at et spædbarns tidlige kost kan påvirke dette mikrobielle univers.

Forskerne dyrkede bakterier i prøver af modermælkserstatninger, komælk og modermælk. Modermælkserstatningerne bestod af tre mærker hver af populære mælk-og soja-baserede produkter, komælken var sødmælk fra supermarkedet.

Modermælk blev behandlet for at adskille forskellige komponenter, herunder proteiner, fedt og kulhydrater. De testede også en oprenset form af et antistof kaldet sekretorisk immunglobulin A (SIgA), som der er meget af i modermælk og som hjælper med at udvikle et spædbarns immunsystem.

De forskellige mælketyper blev inkuberet med to stammer af E. coli bakterier - de nødvendige tidlige indbyggere i tarmen, der er i familie med de farlige organismer, der forbundet med madforgiftning.

Inden for få minutter, begyndte bakterier multiplicere i alle prøverne, men der var en umiddelbar forskel i den måde bakterierne voksede.

I modermælk, søgte bakterierne sammen for at danne biofilm, mens bakterierne i modermælkserstatning og komælk voksede vildt, men som individuelle organismer, der ikke samlede sig i en beskyttende barriere.

Bakterierne i SIgA viste blandede resultater, hvilket antyder, at dette antistof ikke i sig selv er nok til at udløse gavnlig biofilmdannelse.

- Dette kunne have en langvarig effekt på sundheden hos spædbørn, der af mange årsager, ikke kan få mors mælk, siger Parker.

- Vi ved at børn, der får modermælk har bedre resultater på mange måder, og ammende mødre er også sundere og har blandt andet nedsat risiko for kræft. Så når det er muligt er amning den absolut bedste løsning for både mor og baby.