Søg på Klog KostTilskud mod knogleskørhed forbedrer kolesteroltallet

 

Kvinder, der tager kalcium og D-vitamin for at forebygge knogleskørhed, opnår også en forbedring af deres kolesteroltal.

Det viser en ny undersøgelse fra The Northamerican Menopause Society, hvor forskere har undersøgt kolesteroltallet hos kvinder, havde passeret overgangsalderen.

Forskerne undersøgte blodets indhold af kolesterol hos 600 kvinder, der dagligt tog 1000 mg kalcium og 400 IE D-vitamin.

resultaterne viste at de kvinder, der tog tilskudet dobbelt så ofte havde et indhold af D-vitamin i blodet på mindst 30 ng/mL som de kvinder, der tog placebo. Indholdet af det såkaldt dårlige kolesterol (LDL) i blodet var også mellem 4 og 5 point lavere. Forskerne fandt kvinderne med højere indhold af D-vitamin i blodet også havde højere niveauer af det gode kolesterol (HDL) og et lavere indhold af triglycerider i blodet. Selv om indholdet af triglycerider var lavere, krævede det at blodets indhold af D-vitamin var over 15 ng/ml.

Kalcium og D-vitamin tilskud hjalp især med at hæve blodets indhold af D-vitamin hos ældre kvinder og kvinder, der spiste for lidt kost med D-vitamin. Men livsstil gjorde også en forskel. Tilskuddet hjalp også på indholdet af D-vitamin i blodet hos kvinder, der ikke røg og som drak mindre alkohol .

Om den positive virkning på kolesterol-tallet vil udmønte sig i lavere risiko for hjertekar-sygdom for kvinder efter overgangsalderen er stadig uvist, men resultaterne viser at kvinder med risiko for D-vitaminmangel bør overveje at tage tiskud med kalk og D-vitamin, mener forfatterne.