Søg på Klog KostRøde bøffer styrker ældres muskler

 

Proteinrige bøffer kan ikke bare sikre atleter og bodybuildere en stærkere krop, men også at ældre undgår muskeltab og skader.

Det viser en undersøgelse fra Deakin University i Australien, hvor forskere gennemførte et fire måneders forsøg med 100 kvinder melle 60 og 90 år for at vurdere hvordan styrketræning kombineret med en diæt med magert rødt kød påvirkede muskelstørrelse, styrke og funktion.

Forsøget viste, at kvinderne på en diæt med magert rødt kød sig at have en 18 procent større stigning i muskelstyrke og et halvt kilo større muskelmasse i forhold til kvinder, der kun styrketrænede,. De viste sig også, at have en 10 procent større stigning i et hormon, der er central for muskelvækst og en 16 procent reduktion af en pro-inflammatorisk markør, der er blevet knyttet til muskeltab og andre kroniske sygdomme.

Forskerne mener, at kombinationen af rødt kød og styrketræning kan være nøglen til at reducere virkningen af ældres muskeltab på risikoen for fald, men også at sikre en større mobilitet i hverdagen. I lyset af de positive resultater er undersøgelsen blevet udvidet til at se hvilken virkning øget protein i kosten kombineret med styrketræning har på den mentale sundhed og trivsel hos ældre.

"Tab af muskel- og kognitiv funktion (dvs. hukommelse, tale, evnen til at lære nyt) er de to mest almindelige konsekvenser af aldring og er knyttet til andre kroniske sygdomme som demens og Alzheimers sygdom," forklarer professor i motion og aldring Robin Daly.

I den kommende undersøgelse vil de reducere kødindtaget i forhold til den nu afsluttede del, hvor kvinderne blev bedt om at spise 160 gram kød seks dage om ugen.

"Vi anerkender, at det ikke er realistisk at bede folk om, at spise så store mængder kød hver uge, så vi vil nu undersøge hvordan de anbefalede 3-4 portioner rødt kød om ugen har på muskelmasse og styrke samt hjernefunktion," siger professor Daly, der har fokuseret på proteiner fra rødt kød fordi undersøgelsen er finansieret af Meat and Livestock Australia, der laver forskning for den australske kvægindustri. Resultaterne er offentliggjort online i American Journal of Clinical Nutrition.

"Vi ved fra vores undersøgelse og tidligere forskning, at protein stimulerer produktionen af et hormon (serum IGF-1), der er central for muskelvækst. Dette hormon er også nødvendigt for væksten og funktionen af hjerneceller. Det er derfor tænkeligt, at magert rødt kød kombineret med styrketræning ikke kun vil have hjælpe på musklerne, men også forbedre kognitive præstationer og neural sundhed."

Selv om kød er en god kilde til proteiner, så er der også mange andre fødevarer, der kan sikre en proteinrig kost. Eksempelvis æg, ost, linser, tun, laks og bønner.