Skip to main content
logo for klog kost
Pulver af hyben har efterhånden i mange forsøg vist sig at kunne påvirke gigtsmerter - både ledde- og slidgigt. Foto: Morn the Gorn/wikimedia

Hyben kan dæmpe gigt- og ledsmerter

Hybenpulver viser sig i to nye undersøgelser - blandt andet en dansk - at være effektiv til at dæmpe gigtsmerter.

{snippet start}

Men dertil kommer at de to undersøgelser viser, at hybenpulver ikke kun kan reducere inflammation og smerte hos mennesker med gigt, men også kan hjælpe med at beskytte leddene hos raske mennesker.

Den ene undersøgelse fra Storbritannien viser at hyben hjælper på knæets bevægelighed og kan forebygge skader på brusk i knæet.

Undersøgelsen fra Center for Sport & Exercise Science på Sheffield Hallam University blev præsenteret på European League Against Rheumatism 2013 i Madrid, hvor forskerne påviste at det danskudviklede hybenpulver GOPO/Hyben Vital mindsker ledsmerter og almindelig modstand i knæet.

Mere end to tredjedele af de mænd, der tog hybenpulver oplevede en forbedring af sammentrukne led og mere end 90 procent fik forbedringer i udstrakte knæled.

En nyere dansk undersøgelse fra Horsens Sygehus har desuden fundet, at høje niveauer af hybenfrø bidrager til at reducere betændelse hos patienter med inflammatorisk gigt.

Vigtige frø

Den danske undersøgelse, der blev præsenteret på Osteoarthritis Research Society International (OARSI) 2013 Verdenskongres om slidgigt i Philadelphia i april, viser at hybenfrø har potentiale til at reducere inflammation og dermed bidrager til at reducere stress på leddene.

Undersøgelsen fandt en 50:50 fordeling mellem hyben-skal og lipid-rige frø var mest effektivt til at reducere betændelse.

Over 30 videnskabelige undersøgelser, herunder fire dobbeltblinde placebokontrollerede kliniske forsøg, har efterhånden vist at hybenpulveret - hovedsageligt GOPO - er et naturligt anti-inflammatorisk middel, som kan hjælpe med at lindre gigtsmerter og bidrage til øget mobilitet.

{module also gigt}

Hyben Vital blev udviklet i slutningen af 1990erne i et samarbejde mellem Københavns Universitet og Frederiksberg Hospital og patentet til GOPO ejes av Københavns Universitet, Rigshospitalet i København, Dansk Jordbrugsforskning og producenten Hyben Vital A/S.