Skip to main content
logo for klog kost

Enkeltumættet fedtsyre kan måske hjælpe mod MS

Olivenolie og andre kilder til den enkeltumættede omega-9 fedtsyre, oliesyre, kan måske hjælpe på behandlingen af eller måske ligefrem forebygge udviklingen af multipel sclerose (MS).

Det antyder en undersøgelse offentliggjort i Journal of Clinical Investigation, hvor forskere fra Yale University har opdaget, at mangel på oliesyre i fedtvæv kan medvirke til at angribe og beskadige centralnervesystemet.

Deres opdagelse antyder, at kostændringer kan hjælpe med at behandle nogle mennesker med den autoimmune sygdom.

Fedtvæv hos patienter diagnosticeret med MS mangler normale niveauer af oliesyre, der findes i høje niveauer i f.eks. oliven- og andre madolier, oksekød, kylling og svinekød, ost, nødder, solsikkefrø, æg, pasta , mælk, oliven og avocado.

Ifølge Yale-forskerne fører denne mangel på oliesyrer til et tab af de metaboliske sensorer, der aktiverer T-celler, som formidler immunsystemets reaktion på infektiøs sygdom.

Uden de undertrykkende virkninger af disse regulerende T-celler kan immunsystemet angribe sunde centralnervesystemceller og forårsage synstab, smerte, manglende koordination og andre svækkende symptomer på MS.

Da forskerne introducerede oliesyrer i fedtvævet hos MS-patienter i laboratorieforsøg, steg niveauet af regulatoriske T-celler.

"Vi har længe vidst, at både genetik og miljø spiller en rolle i udviklingen af ​​MS," siger David Hafler, der er professor i neurologi og immunbiologi samt seniorforfatter på undersøgelsen.

"Dette studie antyder, at en af ​​de involverede miljøfaktorer er diæt."

Hafler bemærkede, at fedme udløser usunde niveauer af betændelse og er en kendt risikofaktor for MS, en observation, der fik ham til at studere diætens rolle for MS.

Han understregede imidlertid, at der er behov for yderligere undersøgelser for at afgøre, om en diæt med højt indhold af oliesyre kan hjælpe nogle MS-patienter.

  • Oprettet den .