Skip to main content
logo for klog kost

Vitaminpiller problematiske for muskelopbygning

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Hvis du forsøger at opbygge muskelmasse, så er det måske en rigtigt dårlig ide at at tage nogle ekstra vitaminer som kosttilskud.

Ifølge en ny norsk undersøgelse saboterer tilskud med C- og E-vitamin nærmest muskelopbygning ved at gøre kroppens muskler mindre udholdende.

Det viser en undersøgelse fra Norges Idrettshogskole, som er offentliggjort i The Journal of Physiology.

I et 11 uger langt forsøg blev 54 unge, raske mænd og kvinder tilfældigt udvalgt til at modtage enten 1000 mg C-vitamin eller 235 mg E-vitamin (svarende til de mængder, der findes i kosttilskud). En tredje gruppe fik en pille, der ikke indeholder aktive ingredienser (placebo). Hverken deltagerne eller forskerne vidste, hvem der fik vitaminer eller placebo.

Da C- og E-vitamin tilskud er meget udbredt, er det selvfølgelig vigtigt for folk, der dyrker styrketræning, hvis vitamintilskud påvirker cellulære og fysiologiske processer ved motion.

"Vores resultater viser, at C- og E-vitamin tilskud sløver forøgelsen af mitokondrielle proteiner, der er nødvendige for at forbedre musklernes udholdenhed," siger chefforskeren Dr. Gøran Paulsen.

Deltagerne gennemførte et træningsprogram på 3-4 øvelser om ugen - primært løb. Fitness-test, blodprøver og muskelbiopsier blev taget før og efter testene.

Mens vitamintilskud ikke påvirkede den maksimale iltoptagelse eller resultaterne af en 20 meters såkaldt shuttle-test, viste resultaterne, at markører for produktion af nye muskelmitokondrier - strømforsyningen for celler - kun steg i placebogruppen, som ikke fik tilskud.

"Vores resultater tyder på, at høje doser af C- og E-vitamin bør anvendes med forsigtighed - især hvis du er i gang med udholdenhedstræning," siger Dr. Paulsen, der erkender at de molekylære processer kræver yderligere forskning.

"Nye undersøgelser er nødvendige for at bestemme de underliggende mekanismer for disse resultater, men vi antager, at vitaminer påvirker cellulær signalering og reducerer visse geners aktivitet," siger han.

{module 120}

Tidligere undersøgelser har vist, at træning øger musklernes iltproduktion, der påvirker signaleringsprocesser, som fører til muskeltilpasning (at musklerne er forberedt på at skulle bruges på en bestemt måde - eksempelvis styrketræning). Det er muligt, at høje doser af C- og E-vitamin fungerer som antioxidanter og fjerner noget af den oxidative stress og dermed blokerer for udviklingen af musklernes evne til at holde ud.

Pas også på D-vitaminerne

Den norske undersøgelse kommer kort efter at en anden undersøgelse fra Appalachian State University Human Performance Lab på North Carolinas Research Campus i Kannapolis viste, at tilskud med D2-vitamin nedsætter indholdet af D3-vitamin i kroppen og resulterer i flere muskelskader efter intens vægtløftning.

Mens kroppen selv producerer D3-vitamin, når solens stråler rammer huden, så indtages D2-vitamin oftest som kosttilskud, hvor de markedsføres under navne som Deltalin og Drisdol.

Tidligere forskning har vist at atleter har sværere ved at øge muskelmasse om vinteren, hvor kroppen mister D-vitamin pga. mindre sol.

Den nye undersøgelse testede om D2-vitamin ville påvirke risikoen for muskelskader udfra en forventning om at det ville reducere inflammationsniveauet, men testen af to grupper atleter viste, at det omvendte var tilfældet. D2-vitamin tilskuddet betød at D3-vitamin-indholdet blev skubbet ud af kroppen og altså blev endnu lavere.

"Det er første gang, at forskning har vist, at D2-vitamin tilskud er forbundet med flere muskelskader efter intens vægtløftning, og vi kan derfor ikke anbefale det til atleter," siger Dr. David Nieman, der ledte undersøgelsen, som blev finansieret af en bevilling fra Dole Foods Inc.