Skip to main content
logo for klog kost

Magnesium vigtig for at D-vitamin fungerer i kroppen

D-vitamin bliver ikke aktivt i kroppen, hvis du ikke spiser tilstrækkeligt med magnesium.

{snippet start}

Det understreger professor i patologi ved Lake Erie College of Osteopathic Medicine i en ny artikel offentliggjort i The Journal of the American Osteopathic Association, hvor han skriver at op mod 50 procent af amerikanere ikke har tilstrækkelige magnesium-niveauer.

"Folk tager D-vitamin som kosttilskud, men forstår ikke, hvordan det metaboliseres. Uden magnesium er D-vitamin ikke rigtig nyttigt eller sikkert", siger Razzaque, der forklarer, at D-vitamin tilskud kan øge en persons calcium- og fosfatniveauer. Tilskud med D-vitamin kan derfor medføre forkalkning i blodårerne, hvis magnesiumniveauet ikke er højt nok til at forhindre det.

Patienter med optimale magnesiumniveauer kræver altså mindre tilskud med D-vitamin. Magnesium reducerer også osteoporose, hvilket bidrager til at mindske risikoen for knoglebrud, der kan henføres til lave niveauer af D-vitamin, påpeger Razzaque.

Mangel på et af ​​disse næringsstoffer har tidligere vist sig at være forbundet med forskellige lidelser, herunder skeletdeformiteter, hjerte-kar-sygdomme og metabolisk syndrom.

Mens den anbefalede daglige kvote for magnesium er 420 mg for mænd og 320 mg for kvinder, indeholder standardkosten i USA kun ca. 50 procent af denne mængde. Op mod halvdelen af ​​den samlede befolkning anslås derfor at lide af magnesiummangel.

Forskere siger, at magnesiumindholdet fra naturlige fødevarer er faldet i de sidste par årtier på grund af industrialiseret landbrug og ændringer i kostvaner. Magnesiumindtaget er lavt hos befolkninger, der spiser forarbejdede fødevarer med et højt indhold af raffineret korn, fedt, fosfat og sukker.

"Ved at indtage en optimal mængde magnesium kan man reducere risikoen for mangel på D-vitamin og reducere afhængigheden af tilskud med D-​​vitamin," siger Razzaque.

Magnesium er det fjerde mest almindelige mineral i menneskekroppen efter calcium, kalium og natrium.

Fødevarer med et højt indhold af magnesium omfatter mandler, bananer, bønner, broccoli, brun ris, cashewnødder, æggeblomme, fiskeolie, hørfrø, grøntsager, mælk, champignon, andre nødder, havregryn, græskarfrø, sesamfrø, sojabønner, solsikkefrø, søde majs, tofu og fuldkorn.