Søg på Klog KostDerfor skal overvægtige spise mere E-vitamin

Overvægtige og fede mennesker bør spise flere nødder og frø for at sikre et tilstrækkeligt indhold af E-vitamin i maden.

 

Det anbefaler en ny undersøgelse fra Linus Pauling Institute på Oregon State University, hvor forskerne har konstateret, at fede mennesker har sværere ved at udnytte E-vitamin i blodet.

De har brug for mere end normale niveauer E-vitamin, fordi deres vægt og andre problemer forårsager øget oxidativ stress, samtidig med at disse problemer reducerer deres udnyttelse af E-vitamin.

Forskerne mener at denne mangel på E-vitamin kan forværre en lang række sygdomme, der menes at være forbundet med stofskifte-relaterede sygdomme som hjertesygdomme, diabetes, Alzheimers sygdom og kræft.

Forskerne erkender, at nogle af denne undersøgelses resultater er ulogiske, fordi E-vitamin er et fedtopløseligt mikronæringsstof og i teorien bør være tilgængeligt i rigelige mængder hos mennesker, der er overvægtige og spiser store mængder af fed mad.

Men deres undersøgelse i American Journal of Clinical Nutrition viser, at selvom der var et højt indhold af E-vitamin i blodbanen hos fede mennesker, så fandt det ikke vej ind i det væv, hvor det er mest nødvendigt.

"E-vitamin er forbundet med lipider, blodets fedtstoffer, men det er for det meste bare et mikronæringsstof, der vil med på turen," siger Maret Traber, som er chefforsker ved Linus Pauling Institute.

"Vi konstaterede, at væv hos fede mennesker afviser optagelse af nogle af disse lipider, fordi det allerede har fedt nok," siger Traber.

"Dermed afvises også det tilhørende vitamin. Så selvom vævet er udsat for alvorlig oxidativt stress så forringes mængden af E-vitamin, vævet optager."

Kosttilskud | 23. jun 2013

Rosenrod forlænger livet markant for bananfluer

Rosenrod er et populært kosttilskud, som siges at kunne forebygge og helbrede alverdens…

Fedt genererer oxidanter, der øger metabolisk stress. E-vitamin er sammen med C-vitamin og nogle andre antioxidanter naturlige dele af kostens forsvar mod denne stress. Men i store dele af den vestlige verden indtager vi for lidt E-vitamin, der især findes i nødder, frø og forskellige planteolier, men også i mange andre madvarer som f.eks. torskelever og æggeblommer.

"Et andet problem er, at når folk forsøger at tabe sig, er det første, de ofte gør er, at begrænse deres fedtindtag," siger Traber.

"Det kan give mening, hvis du forsøger at reducere kalorie-indtaget, men fedt er den mest almindelige kilde til E-vitamin i vores kost, så forsøg på vægttab kan undertiden faktisk forværre mangel på vigtige næringsstoffer."

Hun anbefaler at supplere en afbalanceret sund kost med en daglig multivitamin, der omfatter 100 procent af den anbefalede daglige tilførsel af E-vitamin, som er 15 milligram per dag. Det er også vigtigt at spise noget mad, der indeholder i det mindste lidt fedt, når du tager vitaminpiller, fordi det fedtopløselige vitamin ellers har svært ved at blive optaget.