Derfor bliver det sværere at tabe sig med alderen
Er du kommet op i alderen og har sat dig for at tabe nogle kilo, så forbered dig på at det ikke er lige så nemt, som det var engang.
Jo ældre vi bliver, desto nemmere tager vi ekstra vægt på og jo sværere bliver det at smide de ekstra kilo igen.
Indtil nu har sammenhængen ikke været helt klar og ikke alle mennesker synes at have lige så nemt ved at tage på som andre.
Men nu mener amerikanske forskere at have fundet en forklaring på det irriterende aldersfænomen, der især begynder at ramme os i 40-50 års alderen.
Ny forskning offentliggjort i januar-udgaven af tidsskriftet The FASEB Journal, viser, at efterhånden som vi bliver ældre reduceres den termogeniske aktivitet i brunt fedt, der kan betegnes som "godt" fedt placeret i nakken og som hjælper med at brænde "dårligt" hvidt fedt omkring vores maver.
Til gengæld mener forskerne at have opdaget en mulig stofskifte-kontakt, der muligvis kan reaktivere det brune fedt.
Opdagelsen er baseret på forsøg med to grupper mus. Den første gruppe havde fået deaktiveret et gen kaldet blodplade-aktiverende faktor-receptor (På engelsk forkortet PAFR, red.), mens den anden gruppe var normal. Musene med det deaktiverede gen udviklede en mere alvorlig overvægtig tilstand karakteriseret ved en højere kropsvægt og fedtprocent med alderen end deres normale søskende.
Nye behandlingsformer
Resultaterne viste at den manglende gen-aktivitet fik den termogeniske aktivetet af det brune fedtvæv til at gå i stå. Termogenisk aktivitet er kroppens måde at sikre varmen først og fremmest ved at vi ryster, når vi fryser. Nyfødte har et højt lager af brunt fedt, der forbrænder og derved frigiver varme når de fryser.
Læs også: Sådan skal du tabe dig efter overgangsalderen
"Fremtidige undersøgelser af, hvordan PAFR kontrollerer UCP1 kan medføre nye behandlinger af stofskiftesygdomme forbundet med fedme," siger Junko Sugatani, der arbejder på Institut for Farmakoterapeutisk Biokemi ved School of Pharmaceutical Sciences ved University of Shizuoka i Shizuoka, Japan.
Læs også: 4 afgørende årsager til at din slankekur kikser
UCP1 er et protein, der styrer forbrændingen i brunt fedt ved at sætte fut i de brune fedtcellers mitokondrier, der kan betegnes som cellernes energiproducerende kraftværker. Forskellen på hvide og brune fedtceller består i mængden af mitokondrier, som der er mange flere af i brunt fedtvæv.
"En almindelig klage er, at ældre mennesker er nødt til at knokle dobbelt så hårdt - både i forhold til kost og motion - for at holde vægten som yngre mennesker," siger dr. Gerald Weissmann, der er chefredaktør på The FASEB Journal.
Læs også: 10 overraskende madvarer, der kan slanke dig
"Nu har vi en meget bedre idé om, hvorfor dette er tilfældet: Vores brune fedt holder op med at arbejde efterhånden som vi bliver ældre. Desværre vil vi fortsat være nødt til at spise flere salater og magre proteiner samtidig med at vi må løbe flere kilometer på løbebåndet end yngre mennesker indtil der udvikles en måde at få det brune fedt til at genoptage arbejdet."