Skip to main content
logo for klog kost

4 årsager til at din slankekur kikser

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Mange af os har gentagne gange prøvet at gå i gang med en slankekur – for så at erkende, at det bare ikke virker.

Men hvis du har oplevet den slags frustrationer, er der måske en oplagt forklaring. Og du kan gøre noget ved det.

Forskere ved Loyola University i USA har afsløret de 4 vigtigste årsager til at gode intentioner om at tabe sig ikke lykkes.

Ifølge forskerne er det nemlig ofte de samme få forklaringer, der går igen, og forskerne siger, at man i første omgang skal erkende, at et halvt kilo fedt svarer til 3.500 kalorier. Det betyder, at hvis du skal tabe dig et halvt kilo om ugen, så skal du skære 500 kalorier fra din kost og desuden træne hver dag.

Det lyder oplagt nok, men uvidenhed om denne sammenhæng betyder, at mange løber ind i nederlag næsten allerede før de er begyndt på kuren.

Her er forskernes top 4 over ofte oversete årsager til, at du måske ikke kommer i mål med dit vægttab:

Du undervurderer dit kalorieindtag

At spise for meget fører som bekendt ikke til vægttab. Og den vigtigste årsag til, at vi ikke lykkes med kuren er, at vi ikke ser i øjnene, hvor meget vi faktisk spiser.

Sidste år viste en undersøgelse fra en amerikansk fødevareorganisation, at kun 9 pct. af amerikanerne kan gætte på, hvor mange kalorier de indtager hver dag, også selvom totredjedele af alle amerikanere er på en eller anden kur.

Jessica Bartfield, der er specialiseret i ernæring og vægtkontrol på Loyola University Health Systems Gottlieb Memorial Hospital, foreslår, at man noterer alt, hvad man indtager, på et stykke papir – og det gælder også, hvad man drikker og de små hapser, der ryger ned mellem måltiderne.

{module 120}

Det giver en langt klarere bevidsthed om, hvad der rent faktisk ryger ned. Hun anbefaler desuden at måle portionsstørrelserne og desuden planlægge at vælge de sunde alternativer, hvis du ved, du skal på restaurant.

Du overvurderer din aktivitet og de kalorier, du har forbrændt

Mange, der går på kur og som sætter sig for at motionere, har det med at overvurdere, hvor mange kalorier de regulært forbrænder ved at dyrke motion. Husk at du ikke altid kan stole på maskinernes registreringer nede i fitnesscentret.

Mange studier har vist, at netop trædemøllen og løbebåndet ofte overvurderer, hvor meget du har forbrændt, med helt op til 10 pct. Desuden er det vigtigt at huske, at hvis du vil tabe dig, skal du jo ikke spise mere bare fordi du har været ude at motionere.

Omvendt, efter motion skal du være ekstra bevidst om at blive mæt i næringsrig mad, der indeholder få kalorier men til gengæld mange fibre og proteiner.

Du spiser måske for lidt?

Du ved sikkert, at du skal spise morgenmad. Men desuden forholder det sig sådan, at hvis du venter for længe mellem måltiderne, så er det også forkert. Du sænker forbrændingen, forklarer Bartfield. Det er bedst at spise morgenmad indenfor den første vågne time, og derefter skal du spise små måltider eller snacks hver tredje eller fjerde time hele dagen.

Og hvordan er det så med dine søvnvaner?

Her er nogle gode nyheder til sovetryner. Flere studier kan dokumentere, at der er forbindelse mellem dårlige søvnvaner og dårlig vægtkontrol. ”Undersøgelser har vist, at mennesker som får mindre end 6 timers søvn, har et højere niveau af ghrelin, det hormon der styrer appetitten især mht. mad med mange kulhydrater og mange kalorier,” forklarer Bartfield.

”Desuden er det sådan, at hvis man får for lidt søvn, så stiger niveauet af stresshormonet cortisol, som derved også fører til vægtøgning,” siger hun.

Jessica Bartfield råder til at træne om morgenen, da man derved påvirker søvnen på den bedst mulige måde.