Søg på Klog Kost

Efter en lang slankekur, kommer der ofte et tidspunkt, hvor det er svært ikke at falde for fristelserne.

Sådan undgår du yoyo-effekten

 

Det føles så dumt at have brugt halve til hele år på at gennemføre en slankekur og så tage det hele på igen, men nu har svenske forskere fundet den bedste metode til at undgå yoyo-effekten.

Forskerne fra Karolinska Universitetshospital har gennemgået en lang række forskningsresultater for at finde ud af hvilke slankekure, der er mest effektive på lang sigt.

Deres analyse er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift The American Journal of Clinical Nutrition, hvor de konstaterer at protein-rig kost, pulver-kost (som Nupo), kostændringer og fedme-medicin er de bedste midler til at sikre at vægten forbliver indstillet på slank.

"Kroppen har flere forsvarsmekanismer mod vægttab, som for eksempel øget sult, lavere energi-metabolisme og tilbagefald til gamle vaner," siger Dr. Erik Hemmingsson.

"Hvis problemet med yoyovægt ikke fandtes, ville fedme være forholdsvis let at behandle. Der har været præsenteret flere mulige metoder til at sikre langsigtet vægtkontrol gennem årene og nu var databasen stor nok til at lave en systematisk evaluering af eksisterende undersøgelser," siger han.

Effektiv, men farlig slankemedicin

I deres meta-analyse kombinerede holdet resultaterne af 20 offentliggjorte videnskabelige undersøgelser med bl.a. i alt 3.017 deltagere, som var enten overvægtige eller svært overvægtige ved starten af undersøgelserne.

De undersøgte virkningerne af medicin, pulverkost, proteinrig kost, kosttilskud og motion efter et intensivt vægttab på en kaloriefattig diæt (minus 1.000 kalorier om dagen ).

Selvom analysen viser, at det er mere reglen end undtagelsen at tage på igen, fandt forskerne, at flere metoder tydeligvis bidrog til at reducere vægtøgningen: slankemedicin, pulverkost og en proteinrig kost. At spise mad med et lavt glykæmisk indeks (GI) var også effektivt, men da dataene kom fra en enkelt undersøgelse gør det konklusionen mindre pålidelig.

"Anti-fedme medicin indebærer desværre en risiko for bivirkninger, så de mest effektive lægemidler er blevet trukket helt ud af markedet for et par år siden," siger dr Hemmingsson, der samtidig bemærker at pulver-kost og andre måltidssubstitutter og proteinrig mad til gengæld er effektive og tilgængelige for alle.

Undersøgelsen kunne ikke finde noget grundlag for at motion eller kosttilskud hjalp folk til at undgå at tage vægten på igen. Hvad motion angår skyldes det at undersøgelsesmaterialet var for ringe.