Skip to main content
logo for klog kost

Økologiske tomater er også sundere

{module Google Artikel Billedtop}

Økologiske tomater er ikke bare fri for giftrester, men har også højere niveauer af fenolforbindelser end konventionelt dyrkede tomater.

Det viser resultaterne af et spansk projekt på Barcelona Universitet, hvor lektor Rosa M. Lamuela, har sammenlignet sundhedsværdien af økologisk pg konventionelt dyrkede tomater.

Fenolforbindelser er organiske molekyler, der findes i mange grøntsager og som har vist at have dokumenteret betydning for helbredet.

Rosa Lamuela har tidligere undersøgt tomatketchup og tomatjuice, hvor hun har kostateret at der i de økologiske varianter var et højere niveau af polyfenoler, der er naturlige antioxidanter, som har vist sig at have betydning for udvikling af bl.a. hjerte-kar- og degenerative sygdomme samt visse former for kræft.

Bedre end kosttilskud

Men da der kunne være tvivl om hvorvidt det højere antal fenolforbindelser i de økologiske varianter opstod i forbindelse med produktionsprocessen, har hun nu undersøgt selve kilden: Altså tomaterne selv.

Holdet bag undersøgelsen har analyseret en tomat-type, der kaldes Daniela, og har fastlagt en fenol-profil ved hjælp af væskekromatografi koblet til massespektrometri. Med denne metode kunn de identificere 34 forskellige fenolforbindelser i tomater.

- Det er en fordel at få polyfenoler gennem fødevarer, fordi de indeholder en lang række molekyler, som der netop viser sig at være flere af i de økologiske tomater, lyder der fra Rosa M. Lamuela.

At spise økologiske tomater er mere gavnligt for helbredet end indtagelse af kosttilskud. Tomater indeholder også lycopen og andre carotenoider og vitamin C.

Økologiske eller konventionelle afgrøder?

Forskellen på økologiske og konventionelle tomater er den gødning, der anvendes i begge tilfælde.

- Økologisk landbrug bruger ikke kvælstofgødning, og derfor reagerer planterne ved at aktivere deres egne forsvarsmekanismer - ved at øge niveauet af alle antioxidanter, forklarer en anden forsker bag undersøgelsen, Anna Vallverdú Queralt.

{module Google Artikel Links Fladest}

 

- Jo mere stress planter har, jo flere polyfenoler producerer de, påpeger lektor Lamuela.

Talrige videnskabelige undersøgelser viser at disse antioxidanter har mange sundhedsmæssige fordele.

Forskere påpeger dog at flere undersøgelser af klinisk evidens stadig er nødvendige for endeligt at kunne konkludere, at økologiske produkter virkelig er bedre for vores sundhed end konventionelle.

Lamuela håber at kunne gennemføre en undersøgelse med mennesker, der sammenligner økologiske og konventionelle tomaters påvirkning af forbrugernes sundhedstilstand.