Skip to main content
logo for klog kost

Undgå at økonomisk krise bliver til økologisk krise

Er økonomien stram kan det måske betale sig at overveje om al økologi er lige vigtig.For ikke så mange år siden var økologisk mad noget, de frelste købte i dyre helsebutikker. Økologi og miljøbevidsthed var kun for danskere, der var parat til at betale svimlende summer for mad, der var godt for miljøet – og måske sundt.

I dag er økologi en stor del af vores allesammens hverdag, og næsten enhver supermarkedkæde og købmand forhandler masser af økologiske madvarer.

Mange forbrugere går konsekvent efter økologi, fordi de foretrækker mad, som er produceret på en måde, der er hensynsfuld overfor jorden, eller fordi de bedre kan lide smagen eller mener, økologiske varer er sikrere, renere og/eller mere naturlig mad. Men for mange er det i disse år økonomisk hårde tider, og måske hører du til en af dem, der genovervejer om økologi er pengene værd.

Husk under alle omstændigheder én ting som eksperterne er enige om: Uanset om du vælger lokal, økologisk eller konventionelt dyrket mad, er det vigtigt, at du spiser rigtig meget frugt og grønt. De sundhedsmæssige gevinster ved, at du indtager meget grønt, opvejer langt de mulige risici, der kan være ved at du får pesticid-rester med i kosten. Så økologi eller ej – spis grønt!

Er det sundheden, der er årsagen til, du foretrækker økologiske indkøb, kan du her se, om det kan betale sig at købe økologisk for at undgå pesticid-rester.

{slide=Ferskner - Køb helt sikkert økologisk}At købe økologisk kan være både godt for dig og for miljøet. Men det kan som bekendt også være dyrt, så eksperterne anbefaler, at hvis du har sparsomt med penge, og kun en gang imellem har råd til økologiske varer, så skal du bruge dem på de fødevarer, der er mest modtagelige for pesticidrester – som f.eks. ferskner.

{slide=Æbler - Køb gerne økologisk}Et æble om dagen…. Ja, den er god nok. Æbler er sunde og en god kilde til fibre, især hvis du også spiser skrællen. Æbleskræl indeholder tilmed stoffer, der måske begrænser risikoen for cancer og hjertesygdomme. Men pesticider ophobes også i skrællen, så at købe økologiske æbler er en god måde at bruge madpengene på. Hvis du ikke har råd til økologiske æbler, hjælper det at skrubbe dem under løbende vand.

{slide=Peberfrugter - Køb helst økologiske}Peberfrugter er nogle af de grøntsager, der indeholder flest pesticidrester. Selvom de officielle grænser måske overholdes, og det må formodes at være sikkert at spise konventionelt dyrkede pebre, så er pesticider stadig giftige. Og vær opmærksom på dine børn. Da børns immunsystem ikke er fuldt udviklet, har familiens yngste formodentlig større helbredsrisiko ved at indtage pesticider end voksne.

{slide=Selleri - Køb evt. økologisk}Den sprøde grønsag indeholder både A-, C- og K-vitamin, kalium og magnesium. Men en stor stilk indeholder kun 10 kalorier. Om du køber økologisk eller ej, så kan du begrænse pesticidrester, skidt og bakterier ved at vaske stilkene grundigt.

{slide=Nektariner - Køb evt. økologisk}Denne saftige frugt er rig på A- og C-vitaminer, nikotinsyre og kalium. En normal nektarin indeholder omkring 65 kalorier. Skrub eller fjern skrællen, hvis du ikke køber økologisk men jo selvfølgelig stadig ønsker at undgå pesticidrester.

{slide=Jord- og kirsebær - Køb helt sikkert økologisk}Findes der noget bedre end et friskt, dansk jordbær? Jord- og kirsebær smager skønt og er gode kilder til C-vitamin. Og hvis du køber økologiske bær, får du virkelig valuta for pengene, ikke mindst, hvis du vælger at købe lokalt dyrkede bær. Frugt dyrket i din nærhed smager friskere er som regel sundere for miljøet end fødevarer, som bliver kørt igennem flere lande i benzinslugende lastbiler.

{slide=Pærer - Køb helt sikker økologisk}Pærer hører sammen med æblet til blandt de mest populære frugter. En almindelig pære indeholder omkring 100 kalorier og er en god kilde til C-vitamin og fibre. Men man finder ofte højere værdier af pesticiderester i pærer end i andre frugter. Op til 30 forskellige typer pesticider er fundet i en pære. Det er en god ide om alle omstændigheder at skrubbe en pæres skræl for at undgå pesticider og bakterier.

{slide=Vindruer - Køb eventuelt økologisk}Vindruer er så søde og lækre, at de ligefrem kan gøre det ud for sundt slik. En kop vindruer indeholder lidt mere end 100 kalorier og er proppet med C- og K-vitaminer. Rosiner, som er tørrede vindruer, er også en god kilde til jern. Hvis du vælger konventionelt dyrkede vindruer, så vær opmærksom på, at de importerede ofte har højere niveau af pesticiderester. Men det anbefales ikke, at du går helt udenom vindruer, hvis ikke du har råd til de økologiske. Overvej at købe økologiske til dine børn, og hvis du er gravid.

{slide=Spinat og salat - Køb eller dyrk økologisk}Spinat er propfuldt af proteiner, A-,C-, E-, K- og B6-vitamin, folat, kalcium, jern, magnesium, fosfor og kalium, kobber og magnesium – men indeholder samtidig kun 7 kalorier pr. kop. Salat indeholder ca. 5 kalorier pr. kop. Men der er også høje niveauer af pesticidrester - forskere har fundet helt op til 57 forskellige pesticider i spinat og 51 i salat. Køb økologisk og hvis du har muligheden, så dyrk selv disse grøntsager, som sagtens kan gro i en lille kasse med jord.

{slide=Kartofler og gulerødder - Køb evt. økologisk}Køber du kun få økologiske fødevarer, er danskernes hofspise kartofler et godt valg – især da konventionelt dyrkede kartofler er grøntsager med stort indhold af pesticider. De er gode kilder til C- og B6-vitaminer, kalcium, mangesium og fiber. En mellemstørrelse bagt kartoffel indeholder omkring 161 kalorier, hvis du altså dropper smørklatten. Søde, sprøde gulerødder er proppede med A- og K-vitaminer og er gode kilder til fibre.

{slide=Mælk - Køb økologisk}Køer, som er vokset op på en konventionelt drevet gård, får ofte et væksthormon for at yde mest muligt mælk. Men er det farligt for mennesker. Forskere er ikke helt enige om anbefalingerne, men hvis du har et barn, der drikker mælk, overvej om ikke du skal lade tvivlen komme dit barn til gode. Økologisk mælk kommer fra køer, der ikke har fået antibiotika eller hormoner.

{slide=Oksekød - Køb økologisk}En ko på en økologisk gård får ikke antibiotika eller unødvendige væksthormoner, hvilket er normalt i konventionelt landbrug. Nogle eksperter mener, at udbredt brug af antibiotika bidrager til det stigende antal multiresistente bakterier. Man finder væksthormoner i supermarkedets konventionelt dyrkede kød, og selv om risikoen for mennesker ikke er helt afdækket, så er oksekød nok bedst og sundest som økologisk.

{slide=Peanutbutter - Køb helt sikkert økologisk}Med mad, som dine børn spiser, bør du overveje endnu en gang. Mange børn elsker peanutbutter, så netop med denne fødevare er det vigtigt, at du køber økologisk. Peanutbutter lavet af økologisk dyrkede peanuts og økologisk salt er sundere end konventionelt peanutbutter, som ofte har tilføjet ekstra sukker. De naturlige olier i økologisk peanutbutter lægger sig måske som et lag øverst i glasset, men så må du bare røre rundt i det.

{slide=Babymad - Køb helt sikkert økologisk}Vi kender ikke alle langtidsvirkninger ved at børn har fået pesticider fra de var helt små. Men fordi børns immunsystem ikke er helt udviklet, er deres helbredsrisiko ved nogle pesticider større end for voksne. At give småbørn økologisk mad giver god mening. Din samvittighed bliver bedre og du sikrer dig, at din baby får den sundeste start.

{slide=Papayaer og mangoer - Køb evt. konventionelt}Nogle fødevarer har kun et meget lavt niveau af pesticider, og det er derfor ikke nødvendigvis værd at købe dem som økologiske. Stærke og hårde skræller på visse frugter og grøntsager absorbere mange pesticider og beskytter den spiselige del af madvaren. Hvis du fjerner skrællen, får du en frugt eller grønsag med ikke ret mange pesticiderester. Papayaer og mangoer hører til blandt de frugter.

{slide=Broccoli - Køb konventionelt eller lokalt}Spis broccoli så meget, du kan! Sundhedsmæssige gevinster ved at spise broccoli – også den konventionelt dyrkede – overstiger langt risikoen for pesticider. Så spis din broccoli rå eller kogt efter at have vasket den godt. Buketter, der er mørkegrønne, violette eller blålige indeholder mere betacaroten og C-vitamin end blegere eller gulere udgaver. Denne C-vitaminrige grønsag er også stærk på A-, K- og B6-vitaminer, folat, kalcium og magnesium. En kop fyldt med broccoli repræsenterer ca. 31 kalorier.

{slide=Kål - Køb konventionelt eller lokalt}Mange rynker på næsen af kål. Men det er uretfærdig, kål er velsmagende og mættende og det indeholder masser af C-, K- og B6-vitamin, og desuden folat og magnesium. En kop rå kål indeholder kun 22 kalorier. Fjern det ydre lag af blade for at begrænse skidt, bakterier og pesticiderester. Undgå at købe skåret kål, da det kan have mistet sit indhold af C-vitamin.

{slide=Bananer - Køb konventionelt}Bananskrællen er en god beskyttelse mod pesticider. Men det er en god ide også at skrubbe fødevarer med uspiselig skræl, som bananer, før man spiser dem. På den måde kan du forhindre forurening fra skrællen til at sprede sig til den spiselige del af frugten. Bananer er gode kilder til C- og B6-vitaminer, kalcium og magnesium. En almindelig banan indeholder omkring 100 kalorier.

{slide=Kiwi og ananas - Køb konventionelt}Som en fantastisk kilde til C- og K-vitamin indeholder en kiwifrugt kun 46 kalorier. En ananas er også en god kilde til C-vitamin og magnesium. En kop med denne frugt indeholder 74 kalorier. Skrub og skræl disse søde frugter før du nyder dem.

{slide=Ærter - Køb konventionelt eller lokalt}Til dansk sommer hører helt sikkert ærter i lange baner. En halv kop ærter indeholder omkring 55 kalorier og er rig på A-, C- og K-vitamin og magnesium. Ærter er også gode proteinkilder. En portion, der svarer til 100 kalorier, indeholder mere protein end et helt æg eller en skefuld peanutbutter, og sådan en portion indeholder mindre end 1 gram fedt og intet kolesterol. Vask dem før du tilbereder dem.

{slide=Asparges - Køb konventionelt eller lokalt}Asparges findes både som hvide og grønne. Fire kogte asparges indeholder 13 kalorier og er gode kilder til protein, A-, C-, E- og K-vitamin, folat, jern, fosfor, kalcium, kobber, magnesium og selen. Vask omhyggeligt inden du forbereder. Det samme gælder majs, løg og avokado, hvis sundhedsgevinster langt overgår eventuel risiko for pestidicerester.

{/slides}

Vigtigt: Sådan begrænser du pesticiderne i din mad

Uanset om du køber økologisk eller ej, kan du med følgende tips selv gøre meget for at undgå pesticiderester i maden:

  • Vask og skrub frugt og grønt under den løbende hane, så du fjerner skidt, bakterier og de pesticider, der kan sidde på overfladen – gør det også med frugt og grønt, der har skræl, du ikke kan spise. Brug ikke sæbe.
  • Fjern de ydre blade på grøntsager med løse blade.
  • Spis varieret fra forskellige kilder.