Skip to main content
logo for klog kost

Træn din madlyst væk

{module Google Artikel Billedtop}
Deltagernes interesse for mad efter motion var mindre. Foto: Bingham Young University
 

Tre kvarters motion om morgenen kan ikke bare betyde at du taber dig, men også at du taber lysten til mad.

Ny forskning viser nemlig, at 45 minutters moderat til kraftig motion om morgenen faktisk reducerer en persons motivation for at spise.  

Professorerne James LeCheminant og Michael Larson fra Brigham Young University i Utah, USA, målte den neurale aktivitet hos 35 kvinder, mens de kiggede på madbilleder efter en morgen med og en morgen uden motion.

Forskerne konstaterede at kvindernes reaktion på madbillederne var mindre efter træning.  

- Denne undersøgelse dokumenterer, at motion ikke kun påvirker energi, men det kan også påvirke, hvordan folk reagerer på fødevare stimulation, siger LeCheminant.  

Undersøgelsen, der netop er offentliggjort i Medicine & Science in Sports & Exercise, målte madinteressen hos 18 normalvægtige kvinder og 17 klinisk overvægtige kvinder på to forskellige dage.  

På den første dag gik hver kvinde rask på et løbebånd i 45 minutter hvorefter deres hjerneaktivitet blev målt. Elektroder blev fastgjort til hver deltagers hovedbund og en EEG maskine målte deres neurale aktivitet, mens de kiggede på 240 billeder - 120 af mad og 120 af blomster, der fungerede som kontrol-fotos.  

Det samme eksperiment blev udført en uge senere på den samme dag i ugen og samtidig af morgenen, men uden at kvinderne havde trænet. Deltagerne blev derudover også bedt om at registrere hvor meget de spiste og i hvilket omfang de var fysisk aktive resten af dagen.  

Større fysisk aktivitet

Den 45-minutter lange træningssession resulterede ikke kun lavere hjernereaktioner på billederne af mad, men også i en stigning i den samlede fysiske aktivitet på dagen for eksperimentet - uanset om kvinderne var normal- eller overvægtige.  

- Vi ønskede at undersøge, om fedme påvirker madinteressen, men det gjorde det ikke, siger LeCheminant.

- Men det blev klart, at træningen spillede en rolle i deres neurale reaktioner på billeder af mad.  

Interessant nok spiste kvinderne i forsøget ikke mere mad i løbet af resten af dagen for at indhente de kalorier, der var brugt på træningen. Faktisk spiste de omtrent den samme mængde mad, den dag, hvor de ikke trænede.  

Undersøgelsen er ifølge Michael Larson den første, der ser på den neurologiske sammenhæng mellem madinteresse og motion, men pointerer at selv om resultaterne lover godt, skal man stadig undersøge om virkningerne holder i længden.

- Madinteresse og vægttab er to komplekse størrelser," siger Larson.

- Der er mange ting, der påvirker vores madinteresse og motion er blot ét element.