Rødvinsstof øger muskelmasse under træning
Et glas vin kan måske hjælpe dig i din træning. Et nyt forsøg viser at stoffet resveratrol, der blandt andet findes i rødvin, styrker både muskelmassen og hjertet samt forbedrer ydeevnen.
"Vi var glade da vi så, at resveratrol kunne styrke din krop på samme måde som omfattende udholdenhedstræning," siger Jason Dyck, der arbejder i det medicinske fakultet som forsker i afdelingen for Pædiatri og Institut for Farmakologi på University of Alberta i Canada.
"Vi så straks potentialet, og tænkte, at vi havde fundet et middel til motion i pilleform."
Rotteræs på resveratrol
I undersøgelsen, der blev præsenteret i Journal of Physiology i maj, blev hanrotter tilfældigt udvalgt til en almindelig diæt eller en diæt, der indeholdt Resveratrol og efterfølgende sat til at løbe på løbebånd i 12 uger.
Resultatet var at ydeevnen blev forstærket med 21% ved tilsætning af resveratrol i kosten. Soleus-musklens (på bagsiden af underbenet) styrke var mellem 1.2 og 1.8 gange så stor sammenlignet med kontrolgruppen af rotter, der løb uden resveratrol i kosten.
Ekkokardiografier viste desuden at også hjertets funktioner var blevet forbedret hos de rotter, der havde fået resveratrol i maden.
"Samlet set godtgør vores resultater, at kapaciteten for fedtsyreoxidation forøges ved tilsætning af resveratrol til kosten i perioder med træning, og at dette kan bidrage til den forbedrede fysiske ydeevne hos rotter efter træning," siger Jason Dyck.
Kan måske erstatte motion hos svage
Dyck og hans team vil snart begynde at teste resveratrol på diabetikere med hjertesvigt for at se, om den naturlige forbindelsen kan forbedre hjertets funktion for denne patientgruppe.
Det 10-uger lange studie forventes at begynde inden for de næste par måneder, med støtte fra Alberta Diabetes Institute.
Jeg tror, at resveratrol kunne hjælpe patientgrupper, der ønsker at træne, men for hvem, det ikke er fysisk muligt.
Resveratrol kunne måske svare til motion for dem eller forbedre fordelene ved den beskedne mængde motion, de kan klare," siger Dyck.
"Det er meget tilfredsstillende at komme videre fra grundforskning i et laboratorium til test på mennesker over en kort periode."