Skip to main content
logo for klog kost
Dyrker du vægttræning eller bruger dine muskler meget på arbejdet, så er det vigtigt at få nok E-vitamin.

Derfor er E-vitaminer vigtige for dine muskler

Bruger du dine muskler meget er det vigtigt at spise mandler, solsikkefrø eller andre E-vitaminrige madvarer.

{snippet start}

Bodybuildere har nemlig ret i at E-vitaminer er vigtige for at opbygge stærke muskler, og nu mener forskere, at de har fundet forklaringen.

E-vitamin er en kraftfuld antioxidant, som ifølge en ny undersøgelse fra Georgia Regents University, sikrer at cellers plasmamembran kan hele.

"Hver celle i kroppen har en plasmamembran, og hver membran kan revne," siger Dr. Paul L. McNeil, cellebiolog ved Medical College of Georgia og medforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjor i tidsskriftet Free Radical Biology and Medicine.

Den måde vi opbygger muskler på er en proces, hvor cellerne nedbrydes og repareres. Men hvis de ikke repareres, opstår der muskel celledød.

"Hvis det sker over en lang periode, risikerer du muskelsvind," siger McNeil.

Sammenhængen mellem E-vitamin og sunde muskler er veletableret. For eksempel får pattedyr og fugle muskelsvind sygdomme når de fratages E-vitamin. 

For lidt E-vitamin i kosten er årsag til muskelsvækkelse hos ældre, der bliver mere skrøbelige og usikre.

Men præcis hvordan E-vitamin beskytter muskler og andre celletyper har hidtil ikke været kendt.

Men den nye undersøgelse viser at det sker ved at sikre, at cellernes membraner heler effektivt efter den nedbrydning, som frie radikaler forårsager.

Den konklusion når forskerne frem til efter forsøg med rotter, der fik foder med eller uden E-vitamin.

Foretrak elektriske stød

Rotterne blev derefter sat til at løbe ned ad bakke på et løbebånd, hvilket er særligt hårdt for muskler og kaldes en excentrisk kontraktion. Den øvelse hjælper med at forlænge muskler og er en øvelse atleter ved kan medføre ømme muskler pga. den høje mekaniske belastning ved at musklerne trækker sig sammen og forlænger sig samtidigt. Tyngdekraften er en yderligere kraft.

{module also muskler}

Rotter, der manglede E-vitamin, klarede sig generelt dårligere og gjorde meget oftere holdt på en lille afsats, selv om de fik et lille stød, når de tog denne pause. Forskerne gav dem også et farvestof, der ikke burde kunne gennemtrænge en intakt plasmamembran, men konstaterede at det trængte igennem membranerne hos rotterne, der manglede E-vitamin. 

McNeil pointerer, at en sund celle lukker huller i membranen inden for et minut og fuldstændig har restaureret cellemembranen inden for et par minutter. En undersøgelse af muskelfibre under et mikroskop viste at muskler hos rotter, der havde fået normalt foder, var helet stort set med det samme, mens de store lår muskelfibre hos rotter, der manglede E-vitamin, var mindre og betændt.

{module also vitamineraler}

Præcis hvordan frie radikaler eller reaktive iltarter forstyrrer den vigtige cellemembran reparation er stadig et overvejende ubesvaret spørgsmål, men McNeil mistænker at de dybest set er i vejen. Frie radikaler er hovedsagelig affaldsprodukter produceret af normale kropsfunktioner, som optagelse af ilt, cigaretrøg, andre luftforurenende stoffer og kemikalier.

Men da E-vitamin er fedtopløseligt kan det indsætte sig i membranen for at forhindre frie radikaler fra at angribe. Det kan også hjælpe med at sikre at  fosfolipider i membranen er effektive, så de bedre kan reparere revner. For eksempel er motion årsag til at muskelcellernes kraftcenter, mitokondrierne, forrbrænder meget mere ilt end normalt, og dermed produceres flere frie radikaler, samtidig med at den fysiske kraft river membranen i stykker. 

{module also evitamin}

"Den største medicinske betydning her er endnu ikke afsløret," siger McNeil, der mener, at den nye viden kan få betydning for den forebyggende behandling af højrisiko individer som astronauter eller soldater.

E-vitamin, muskler, muskelsvind