Skip to main content
logo for klog kost

8 vigtige grunde til at få tilstrækkeligt zink

Zink er et afgørende næringsstof, der ikke bare er vigtigt for mange forskellige fysiologiske processer, men også et lægemiddel til forebyggelse af mange sygdomme.

{snippet start}

Det konstaterer forskerne bag en oversigtsartikel i tidsskriftet Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, hvor de har gennemgået utallige tidligere undersøgelser for at kortlægge zinks påvirkning af kroppen.

Den voksne krop indeholder omkring to til tre gram zink. Det findes i organer, væv, knogler, væsker og celler. Fødevarer med højt proteinindhold, specielt animalsk protein, er de største kilder til zink i den menneskelige kost. Zink kan også anvendes som berigelse af andre fødevarer. Næsten halvdelen af verdens befolkning har en forhøjet risiko for zink-mangel.

Artiklens gennemgang af tidligere undersøgelser, viste især en sammenhæng mellem zink og otte vitale menneskelige fysiologiske processer:

Hjernen: Blodets zink-indhold er mindre hos patienter med Alzheimers og Parkinsons sygdom, viste en undersøgelse fra 2010. I en undersøgelse af mus fra 2005 blev det observeret, at zink opfører sig som et antidepressivt middel.

Hjertekar-systemet: Zink har en bemærkelsesværdig rolle i reguleringen af det arterielle blodtryk. Mænd og kvinder viste sig i en undersøgelse fra 2007, at metabolisere zink anderledes, når de led af forhøjet blodtryk.

Leveren: Zinkmangel i leveren er ikke kun et problem i forbindelse med skrumpelever, men også i forbindelse med mindre fremskreden alkoholisk og ikke-alkoholisk leversygdom.

Graviditet: En mild mangel på zink under en graviditet kan øge sygelighed hos den gravide, unormal smagsoplevelse, forlænget graviditet, ineffektive veer, blødninger efter fødslen, og en øget risiko for fostret.

Diabetes: Zink er meget vigtigt i syntesen, lagringen og udskillelsen af insulin. Et lavt indhold af zink spiller en rolle for diabetikere med tilhørende sygdomstilstande som koronararteriesygdom og flere risikofaktorer, herunder forhøjet blodtryk og forhøjede niveauer af triglycerider.

Endokrine system: Undersøgelser viser en sammenhæng mellem zinkmangel i geriatriske patienter og nedsat aktivitet af thymus og thymushormoner, nedsat respons på vaccinationer og reduceret immunitet.

Healing: Zinkmangel har været forbundet med forsinket sårheling og har vist sig at være afgørende for heling af mavesår - især i den tidlige fase.

Lungebetændelse: Zink kan ifølge en undersøgelse fra 2004 forkorte varigheden af svær lungebetændelse og tid på hospitalet.

{article Zink}{text}{/article}