Skip to main content
logo for klog kost

Flere kosttilskud giver kræft

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

To nye analyser af populære kosttilskud, som E-vitamin og beta-caroten viser en forøget risiko for kræft.

Samtidig viser de at der overhovedet ikke er nogle fordele ved at tage tilskuddene.

Den ene undersøgelse har fulgt 35.000 mænd i 12 år fra 2001 til 2013 for at undersøge effekten af tilskud med selen og E-vitamin på risikoen for prostatakræft. Forskerne håbede at tilskuddene ville beskytte mod kræften, men efter syv år i 2008 stoppede de undersøgelsen fordi der var tegn på at E-vitamin istedet øgede risikoen for prostatakræft samtidig med at de ikke kunne konstatere nogen virkning af selen.

De fulgte dog stadig mændene og konstaterede to år senere at risikoen for prostatakræft var 17 procent højere for mænd, der tog kosttilskud med E-vitamin.

Værre blev det da de testede mænd, der havde taget selen-tilskud.

Da undersøgelsen startede, var der nogle beviser for, at selen ikke ville gavne mænd, der allerede havde et tilstrækkeligt indtag af næringsstoffer.

Men test viste at mænd, der i forvejen levede sundt og havde et tilstrækkeligt selen-indhold i blodet, havde en ekstremt forøget risiko for prostatakræft på 91 procent, hvis de alligevel tog selen-tilskud.

Ja, forskerne bag undersøgelsen, der blev styret af Fred Hutchinson Cancer Research Center kalder ligefrem selen-tilskuddet på 200 mikrogram dagligt for giftigt.

Undersøgelsen fandt også, at kun en undergruppe af mænd havde en øget risiko for prostatakræft ved at tage E-vitamin. Blandt mænd med lavt selen-niveau ved undersøgelsens start øgede tilskud med E-vitamin deres samlede risiko for prostatakræft med 63 procent og risikoen for alvorlig kræft ved 111 procent.

{module 120}

Det tyder på at selen faktisk har en beskyttende virkning på E-vitamins kræft-risiko, hvilket en delundersøgelse også syntes at bekræfte.

Ikke harmløse

"Mange mennesker tror, at kosttilskud er nyttigt eller i det mindste harmløse, men det er ikke sandt," siger hovedforfatter dr. Alan Kristal fra Public Health Sciences Division ved Fred Hutchinson.

"Vi ved fra flere andre undersøgelser, at nogle højdosis kosttilskud - altså kosttilskud, der giver langt mere end den daglige anbefalede indtag af mikronæringsstoffer øger kræftrisikoen."

Også en amerikansk ekspertgruppe, U.S. Preventive Services Task Force, nedsat af den amerikanske regering, konstaterer at E-vitamin-tilskud ikke hjælper på kræft og hjertesygdomme, men endnu værre konstaterer de at kosttilskud med beta-caroten, der er et stof bedst kendt fra gulerødder, ligefrem øger risikoen for lungekræt.

Ekspertgruppen har gennemgået fem undersøgelser om multivitaminer og 24 studier om specifikke kosttilskud, som er offentliggjort i løbet af de sidste ti år.

Især E-vitamin og beta-caroten stak ud, det første for at være virkningsløst og det andet for at øge risikoen for lungekræft med 24 procent hos rygere.

"Undersøgelsen bekræfter hvad mange af os har mistanke om - at spise en pille er ingen erstatning for at spise fornuftigt og bevæge sig mere," siger en af ekspertgruppens forskere Alice Lichtenstein, der er professor i ernæringsvidenskab og politik på Tufts University i Boston.