Skip to main content
logo for klog kost

Her er sundhedsinitiativer, der virker

{module Google Artikel Billedtop}

Manu Sareen bliver stillet over for konsekvenserne af den lovgivning om afgifter på fedt, han har været med til at indføre. Foto: Mogens EngelundNår den radikale kirkeminister Manu Sareen i aften skal se på konsekvenserne af de fedt- og sukkerafgifter, han har været med til at vedtage, så kan han samtidig studere en rapport om helbredskampagner og -initiativer, som netop har udpeget de mest effektive.

Udover muligheden for at købe sundere fødevarer billigere er bedre og flere fortove, en bedre indretning af det offentlige rum for at fremme fysisk aktivitet, og rygeforbud blandt de 43 mest effektive metoder, viser en rapport, der har gennemgået over 1.000 studier om helbredsinitiativer.

Undersøgelsen bliver offentliggjort i Circulation, et tidsskrift fra American Heart Association, og er baseret på forskernes gennemgang og klassificering af internationale undersøgelser af folkesundhedsinitiativer om kost, fysisk aktivitet og tobak. Enten i form af lovgivning, kampagner, infrastruktur eller andre initiativer.

- Politikerne bør nu samle og sige, 'Dette er de ting, der virker - lad os gennemføre mange med det samme, og resten så hurtigt som muligt', siger dr. Dariush Mozaffarian.

- Vi har udarbejdet en evidensbaseret liste over effektive initiativer for de politiske beslutningstagere, interessenter og offentligheden baseret på resultaterne af talrige videnskabelige undersøgelser.

Eksempler på vellykkede initiativer omfatter:  

  • At skolebørn får undervisning i at dyrke grøntsager, øget tilgængelighed til og forskellige typer af legeplads.  
  • Struktureret fysisk aktivitet i skoletimerne eller på arbejdspladser.  
  • Nem adgang til wellness.  
  • Økonomiske incitamenter til at gøre sunde fødevarer billigere samt strategier, der afskrækker forbrug af mindre sunde fødevarer.
  • Højere tobaksafgifter og midler til forebyggende programmer samt restriktioner af rygning i det offentlige rum, på arbejdspladser og i boliger.  
  • Lovgivning, der begrænser visse næringsstoffer i fødevarer (f.eks salt, transfedt).  
  • Begrænsninger for reklamer og markedsføring af usunde fødevarer / drikkevarer til børn.  
  • Lokale miljømæssige ændringer, såsom bedre adgang til supermarkeder tæt på hjemmet, gang-venlige kvarterer, bedre integration af bolig, skole, erhvervsliv, og offentlige områder samt lettere adgang til rekreative områder.
  • Medie- og uddannelseskampagner med vedvarende og fokuserede budskaber på at spise bestemte sunde fødevarer eller ryge mindre.

Ud over at identificere de 43 evidensbaserede initiativer, har forskerne identificeret flere, der enten var ineffektive eller behov for flere studier.

For eksempel er der ikke nok forskning til at konkludere, om næringsdeklarationer eller ikoner på fødevarer og menukort - hvilket er udbredt eller under overvejelse i lande som USA, Storbritannien, Mexico og Indien - medfører sundere spisevaner. Der var heller ikke stærke beviser for, at lokal adgang til fastfood restauranter eller små nærbutikker negativt påvirket kostvaner eller vægt.

Nu er der grundlag for at handle

- Som samfund skal vi gennemføre evidensbaserede, omkostningseffektive indsatser på folkesundhedsområdet - når vi nu ved at de virker. Nye initiativer og partnerskaber er nødvendige for at omsætte denne viden til handling, siger Mozaffarian.

Mindre end en procent af amerikanerne opfylder American Heart Association kriterier for en optimal hjertekar-sundhed. Dårlig kost, en stillesiddende livsstil og brug af tobak er de vigtigste årsager.

I aften skal Manu Sareen konfronteres med nogle af konsekvenserne af de relativt høje fødevareafgifter i Danmark, når han blandt andet besøger butikker i grænseområdet til Tyskland. hvor tusinder af danskere valfarter til for at købe usunde fødevarer og sodavand billigere.

Programmet Velkommen til virkeligheden sendes på TV2 klokken 20.00.

Hvad synes du. Er fedt- og sukkerafgifter en god måde at sikre at vi bliver sundere? Eller skal samfundet ikke blande sig?