Spirede hvidløg har flest antioxidanter
Spirede hvidløg - altså gamle hvidløg med lyse grønne skud på fedene - ender oftest i skraldespanden, men måske er de faktisk sundere end helt friske.
Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry, hvor forskere fra Kyungpook National University i Daegu i Sydkorea afslører at spirede hvidløg har endnu flere sunde antioxidanter end de friske.
Antioxidanter er stoffer i grøntsager og frugter, der binder sig til skadelige frie radikaler, som er DNA, der er blevet skadet og derfor kan medføre kræft og hjertekar-sygdomme.
Hvidløg har været brugt til medicinske formål i tusinder af år og er stadig populært som kosttilskud og som et sundt krydderi, der menes at kunne reducere kolesteroltal, blodtryk og risikoen for hjertesygdomme. Det kan endda styrke immunforsvaret og hjælpe med at bekæmpe kræft, pointerer chefforsker Jong-Sang Kim.
Men diverse undersøgelser af hvidløgets sunde effekter har været baseret på friske hvidløg, mens spirede hvidløg har fået langt mindre opmærksomhed. Når frøplanter vokser sig til voksne planter skaber de mange nye forbindelser, som bl.a. beskytter den unge plante mod giftstoffer.
Kims gruppe ræsonnerede, at det samme måske kunne ske, når grønne skud voksede ud fra gamle hvidløg. Andre undersøgelser har vist, at spirede bønner og kerner har øget antioxidant aktivitet, så forskerne ville undesøge om det samme gælder for hvidløg.
Og ganske rigtigt konstaterede de, at hvidløg, der havde spiret i fem dage havde højere antioxidant aktivitet end friske, yngre løg, og de havde forskellige metabolitter, hvilket tyder på, at de også udvikler forskellige stoffer.
Udtræk fra de spirede hvidløg beskyttede endda celler i en petriskål fra visse typer skader.
"Derfor kan spiring være en nyttig måde at forbedre det antioxidante potentiale i hvidløg," konkluderer de.