Skip to main content
logo for klog kost
Har du problemer med at huske ting i dagligdagen, skulle du måske få dig plante rosmarin i haven eller i en altankasse. Foto: Frank Vincentz

Rosmarin styrker din hukommelse

{module Google Artikel Billedtop}
 

Duften af rosmarin kan sikre at du husker vigtige arbejdsopgaver og møder bedre.

Det viser et engelsk forsøg, hvor forskere pumpede duften af rosmarin ind i et forsøgsrum fem minutter før testpersoner trådte ind i rummet.

"Vi ønskede at arbejde videre med vores tidligere forskning, der viste at duften af rosmarin styrker langtidshukommelsen og evnen til at lave hovedregning.

I denne undersøgelse har vi fokuseret på fremadrettet hukommelse, som indebærer evnen til at huske fremtidige opgaver og begivenheder. For eksempel, at huske, at skrive et fødselsdagskort eller at tage medicin på et bestemt tidspunkt," siger Dr. Mark Moss fra University of Northumbria, der har lavet forsøget sammen med Jemma McCready.

61 personer deltog i undersøgelsen og blev tilfældigt fordelt i enten det rosmarin-duftende værelse eller et andet rum uden nogen duft.

I hvert værelse gennemførte deltagerne en test, der var designet til at vurdere deres fremtidige hukommelsesfunktioner. Dette omfattede opgaver som at skjule objekter og få deltagerne om at finde dem i slutningen af testen.  En anden opgave var at give et bestemt objekt til forskeren på et bestemt tidspunkt. Alle opgaverne skulle løses med det samme uden tøven. Hvis opgaven ikke blev udført uden at spørge i et eller andet omfang, fik deltagerne en lavere score. Jo mere de spurgte, jo lavere score. Deltagerne blev også bedt om at udfylde spørgeskemaer, der skulle vurdere deres humør.

Duften gik i blodet

Deltagernes blod blev også analyseret for at se, om præstationer og ændringer i sindsstemning efter udsættelse for rosmarin dufte var relateret til mængden af forbindelsen 1,8-cineol i blodet. Forbindelsen er også fundet i den æteriske olie med rosmarin og har tidligere vist sig at virke på de biokemiske systemer, der understøtter hukommelse.

{module 187}

Resultaterne viste, at deltagerne i det rosmarin-duftende værelse klarede sig bedre i hukommelseopgaverne end deltagerne i værelset uden nogen duft. Både til at huske begivenheder og huske at udføre opgaver på bestemte tidspunkter.

"Der var ingen sammenhæng mellem deltagernes humør og hukommelse Dette antyder at ydeevnen ikke påvirkes som følge af ændringer i opmærksomheds- eller ophidselsesniveau," forklarer Jemma McCready.

Resultaterne af blodprøven viste, at der var væsentligt større mængder 1,8-cineol i blodet hos deltagerne i det rosmarin-duftende rum, hvilket antyder, at duften påvirkede kroppen som en medicin.

"Disse resultater kan have betydning for behandling af personer med hukommelsesproblemer. Det viser, at duften af rosmarin som æterisk olie kan forbedre de kognitive funktioner hos raske mennesker. Det kan hjælpe folk til at huske hvornår, hvorfor og hvor de skal hen. Det er grundlæggende for alt, hvad vi gør, og vi kan alle have problemer med hukommelsen, hvilket både kan være frustrerende og til tider farlig.

Det er dog nødvendigt med yderligere forskning for at undersøge om denne behandling er nyttig for gamle mennesker med hukommelsessvækkelse," siger Jemma McCready.