Urter og kosttilskud reducerer medicinens effekt
Tager du medicin mod smerter eller hjertekarproblemer og supplerer med kosttilskud eller naturlægemidler, risikerer du at medicinen ikke virker eller skader dig.
Det viser en omfattende gennemgang af forskningsresultater, offentliggjort i novemberudgaven af International Journal of Clinical Practice.
Forskerne undersøgte 54 oversigtsartikler og 31 originale undersøgelser og fandt, at de største problemer var forårsaget af interaktioner mellem ordineret medicin og ingredienser som perikon, magnesium, calcium, jern og ginkgo.
- Forbrugernes brug af naturlægemidler og kosttilskud er steget dramatisk i løbet af de sidste to årtier, siger medforfatter Dr. Hsiang-Wen Lin fra College of Pharmacy, China Medical School, Taiwan.
- I USA skønnes det for eksempel, at mere end 50 procent af patienter med kroniske sygdomme eller kræft supplerer med urter og kosttilskud, og at mange patienter tager dem på samme tid som ordineret medicin.
Ringe viden om kombinationsrisiko
- På trods af deres udbredte anvendelse, er viden om de potentielle risici forbundet ved at kombinere naturlægemidler og kosttilskud med andre medikamenter meget ringe. Som f.eks. medicin mod mild til alvorlige hjerteproblemer, brystsmerter, mavesmerter og hovedpine.
De vigtigste resultater af undersøgelsen er disse:
- Litteraturen omfattede 213 naturlægemidler og kosttilskud og 509 typer ordineret medicin, der medførte 882 lægemiddelinteraktioner.
- Warfarin, insulin, aspirin digoxin og ticlopidin havde det største antal indberettede interaktioner med naturlægemidler og kosttilskud.
- Mere end 42 procent af lægemiddelinteraktionerne var forårsaget af at naturlægemidler og kosttilskud ændrede farmakokinetikken af de foreskrevne lægemidler - altså ændrede den måde et lægemiddel blev optaget, fordelt, metaboliseret og elimineret af kroppen.
- Lidt over 26 procent af interaktionerne blev beskrevet som vigtige interaktioner.
- Blandt de 152 identificerede kontraindikationer (hvor behandlingen blev ineffektiv) var de hyppigste i mave-tarmsystemet (16,4%), det neurologiske system (14,5%) samt ved andrenal / genitalie- og urin-sygdomme (12,5%).
- Hørfrø, echinacea og yohimbe havde det største antal dokumenterede kontraindikationer.
- Vores omfattende gennemgang viser klart, at nogle naturlægemidler og kosttilskud har potentielt skadelige lægemiddelinteraktioner, der dog overvejende er moderate i deres sværhedsgrad, siger dr Lin.
Flere risici ved naturlægemidler end kosttilskud
- Gennemgangen viste også, at der var større risiko for lægemiddel- og kontrainteraktioner på grund af naturlægemidler og botaniske midler end f.eks. vitaminer, mineraler og aminosyrer.
Tjek selv din medicin
Er du i tvivl om, du bruger et naturlægemiddel, der kan påvirke den medicin, du bruger kan du tjekke såvel medicinen som naturlægemidlet på www.interaktionsdatabasen.dk.
Prøv for eksempel at skrive hvidløg i den første boks og tryk derefter på knappen 'Søg'.
Så vil du se at Hvidløgsmidlet Kwai kan påvirke lægemidlet Saquinavir, der er et middel, som bruges i HIV-behandling.
I en redaktionel kommentar til undersøgelsen, siger professor Edzard Ernst, professor emeritus ved University of Exeter, at forfatterne giver en imponerende komplet oversigt over et fascinerende og potentielt vigtigt emne.
- Undersøgelse efter undersøgelse viser, at store dele af befolkningen prøver sig frem med naturlægemidler og kosttilskud for at forebygge sygdomme, mod alle slags lidelser, om det er sygdomme eller bare reduceret velbefindende, siger han.
- De fleste eksperter er derfor enige om, at risikoen for sådanne interaktioner er betydelig.
- På trods af denne enighed og trods den betydelige mængde af dokumenterede skader frembragt af sådanne interaktioner, er vores nuværende viden stadig sørgeligt ufuldstændig.
Professor Ernst mener, at antallet af interaktioner mellem naturlægemidler og kosttilskud og lægeordineret medicin kan være underrapporteret og at vi kun ser toppen af isbjerget.
- Patienterne fortjener pålidelige oplysninger, og det er vores pligt at give det, siger han.
- Vi er nødt til at være på vagt og til sidst enige om at overvåge denne sektor tilstrækkeligt. Hver enkelt læge kan bidrage til denne proces ved rutinemæssigt at stille spørgsmål om alternativ medicin til brug for deres journal.