Skip to main content
logo for klog kost
Gurkemeje indeholder et stof, der ser ud til at kunne begrænse HPV-virus aktivitet.

Stof i gurkemeje bremser HPV-virus

Stoffet curcumin i gurkemeje kan begrænse HPV-vira, der kan udvikle sig til kræft i munden og livmoderen.

{snippet start}

Det tyder i hvert fald en ny undersøgelse fra Emory University, Atlanta, USA, hvor forskerne har testet stoffet på HPV 16, der er den ene af de to typer HPV-vira, der især øger risikoen for kræft.

Human papillomavirus (HPV)-infektion, skyldes over 100 forskellige HPV-undertyper. Nogle typer forårsager hudvorter, andre typer forårsager kønsvorter eller kondylomer, mens nogle få forårsager ​​livmoderhalskræft og kræft i mundhulen. Der er ingen kur, men unge kvinder kan få en vaccine.

Og måske kan curcumin begrænse infektionen og beskytte mod at virussen aktiveres til kræft.

Curcumin er en antioxidant, som findes gurkemeje og giver karry dets gule farve.

"Gurkemeje har beviselige antivirale og antikræft egenskaber," siger medforfatter Dr. Alok Mishra.

"Og ifølge vores nye resultater, kan vi konstatere, at det også påvirker risikoen for krft i munden."

Dr. Mishras forskningsgruppe bemærkede første gang effekten af ​​curcumin på HPV og livmoderhalskræft-celler i 2005. Antioxidanten bremsede HPV-virussens aktivitet, hvilket antyder, at curcumin kan kontrollere omfanget af HPV-infektion.

"Da HPV-relateret kræft i munden stiger, besluttede vi også at teste stoffet i forhold til kræft i mundhulen," siger dr Mishra.

"Det viste sig at medføre nogle meget interessante resultater."

Den nye forskning viser, at curcumin nedsætter aktiviteten af ​HPV i inficerede orale kræftceller ved at nedregulere niveauerne af cellulær transskription faktorer AP-1 og NF-kB. Det er proteiner, der styrer geners aktivitet.

Dr. Mishra kan ikke sige om gurkemeje i madlavningen har samme effekt, men han siger, at brugen af ​​curcumin og andre antioxidanter kan være godt for helbredet i almindelighed, og HPV-relaterede orale kræftformer i særdeleshed.

gurkemeje, curcumin, HPV-virus, livmoderhalskræft