Skip to main content
logo for klog kost
Sukker ser ud til at påvirke din tarmflora på en måde, der forringer din hjernes evne til at orientere sig og huske ny viden.

Sukker og fedt forringer din orienteringsevne

Sukker og i nogen grad fedt reducerer din evne til indrette dig på nye situationer og at huske ny viden.

{snippet start}

Det kan betyde besvær med at orientere sig, ikke bare fysisk i forhold til at finde vej, men også psykisk i forhold til at forstå ny viden.

Det antyder en undersøgelse fra Oregon State University, hvor en kost med henholdsvis et højt fedtindhold og et højt sukkerindhold, viste sig at medføre ændringer i tarmbakterier, der synes relateret til et betydeligt tab af "kognitiv fleksibilitet". 

Denne effekt var mest tydelig for sukker, som også viste en forringelse af både langtids- og korttidshukommelse.

Resultaterne bekræfter tidligere undersøgelser om hvordan ​​fedt og sukker påvirker kognitiv funktion og adfærd, og tyder på, at forringelserne har sammenhæng med ændringer af tarmfloraen, der består af omkring 100 trillioner bakterier.

Resultaterne af undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Neuroscience og er baseret på forsøg med mus, der blev udsat for en række forskellige tests eksempelvis en vandlabyrint. 

"Det står mere og mere klart, at vores tarmbakterier kan kommunikere med den menneskelige hjerne," siger Kathy Magnusson, der er professor i veterinærmedicin og chefforsker ved Linus Pauling Institute.

"Bakterier kan frigive stoffer, der fungerer som neurotransmittere, kan stimulere sensoriske nerver eller immunsystemet, og påvirker en lang række biologiske funktioner," siger hun.

"Vi er ikke sikre på lige præcis hvilke beskeder, der bliver sendt, men vi kan spore vejene og virkningerne."

Mus har vist sig at være en særdeles god model for undersøgelser, der også er relevante for menneskers aldring, rumlige hukommelse, fedme og andre problemer, pointerer Magnusson.

{module also fedt}

Afføringsprøver afslørede lignende ændringer i tarmfloraen i både den fedtrige og sukkerrige diæt (f.eks, øget Clostridia), sammenlignet med den normale kost, men de procentvise fald i Bacteroidales var større hos mus, der spiste meget sukker. Lactobacillales var kun signifikant forøget i den sukkerige gruppe, mens Erysipelotrichales kun blev væsentligt påvirket af den fedtrige kost.

Svært ved at orientere sig

Efter kun fire uger på en fedtrig eller en sukkerrig diæt begyndte ​​musenes evner i forskellige test af deres psykiske og fysiske evner at falde i forhold til dyr på en normal kost. En af de mest udtalte ændringer var i hvad forskere kalder kognitiv fleksibilitet.

"Svækkelsen af kognitiv fleksibilitet var temmelig stærk," siger Magnusson.

{module also demens}

Forestil dig at køre hjem ad en rute, du kender rigtig godt og plejer at køre hjem ad. Men så en dag er vejen lukket og du er pludselig nødt til at finde en ny vej hjem.

En person med høj kognitiv fleksibilitet vil straks tilpasse sig ændringen, finde den næstbedste rute hjem og huske den den følgende morgen - altsammen uden større problemer. Men med nedsat kognitiv fleksibilitet kan det blive en lang, langsom og stressende vej hjem.

"Undersøgelsen blev tilmed udført med unge dyr, der har et sundere biologisk system og bedre er i stand til at modstå patologiske påvirkninger fra deres tarmflora. Resultaterne kan være endnu værre for ældre dyr eller mennesker med forringede tarmsystemer," siger Magnusson.

{module also sukker}

Den såkaldte "vestlige kost", der har et højt indhold af fedt, sukker og simple kulhydrater, er knyttet til en række kroniske sygdomme som fedme og en øget forekomst af Alzheimers.

"Vi har i et stykke tid vidst, at for meget fedt og sukker ikke er ikke godt for dig," siger Magnusson. 

"Denne undersøgelse viser, at fedt og sukker kan ændre din sunde tarmflora, og det er en af ​​grundene til disse fødevarer ikke er godt for dig. Det er ikke kun maden, der kan påvirke din hjerne, men et samspil mellem maden og tarmfloraen."

fedt, hukommelse, sukker, kognition