Skip to main content
logo for klog kost

Spis ost og undgå huller i tænderne

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

"Say cheese", siger de på engelsk for at få et bredt grin frem, men måske skulle man heller opfordre til at spise ost. Eat cheese.

En ny undersøgelse viser nemlig at ost kan beskytte mod huller - og ikke kun fordi den indeholder calcium, som styrker knoglerne.

At spise mejerivarer er almindeligt kendt for at styrke knoglerne på grund af det høje calcium-indhold, men hvordan ost påvirker tænderne, har ikke været genstand for megen forskning.

At ost påvirker munden synes klart fo alle, der har stået tæt på en ostespiser med en ram ånde. Men faktisk kan det vise sig mund- og tandhygiejnisk klogt at spise ost, viser den nye undersøgelse, som netop er offentliggjort i tidsskriftet General Dentistry.

Undersøgelsen testede 68 børn og unge mellem 12 og 15 år, der blev bedt om enten at indtage ost, mælk eller yoghurt uden sukker.

pH-værdien steg

Forskerne testede pH-værdierne i de unges munde før og efter for at vurdere risikoen for at få huller i tænderne. Et pH-niveau lavere end 5,5 øger risikoen for tand erosion, hvor emaljen langsomt slides væk.

"Jo mere pH-værdien er over 5,5, jo lavere er risikoen for at udvikle caries," forklarer undersøgelsens hovedforfatter Vipul Yadav.

Hver gruppe skulle spise eller drikke deres produkt på tre minutter og derefter skylle efter med vand. Forskerne målte derefter pH-værdien i munden efter 10, 20 og 30 minutter.

Grupperne, der drak mælk og spiste sukker-fri yoghurt havde ingen ændringer i mundens pH-værdier. Men de unge, der spiste cheddar-ost, fik til gengæld en hurtig stigning i pH-værdierne i hver af målingerne, hvilket tyder på, at ost kan beskytte mod caries.

Undersøgelsen viste, at de stigende pH-værdier efter at have spist ost kan skyldes en øget spytproduktion (mundens naturlige måde at opretholde en normal surhedsgrad) - måske de unge skulle tygge osten i modsætning til mælken og yoghurten. Desuden kan forskellige forbindelser i ost styrke tandemaljen og hjælpe med at beskytte tænderne mod syre.