Søg på Klog Kost

Fuldkorn sikrer et længere liv.Spiser du tilstrækkeligt fuldkorn kan det sikre dig et markant længere liv.

Fuldkorn sikrer dig et længere liv

For hver skive fuldkornsrugbrød du spiser istedet for brød med malet mel, reducerer du ikke bare din risiko for hjertekar-problemer, men lever også længere.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Harvard School of Public Health i Boston, hvor forskere har analyseret sammenhængen mellem fuldkorn og risikoen for tidlig død hos 74.341 kvinder fra Nurses 'Health Study (1984- 2010) og 43.744 mænd fra Health Professionals Follow-Up Study (1986-2010). Ingen af deltagerne led af kræft eller hjertekar-problemer ved undersøgelsernes start.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i JAMA Internal Medicine, viste, at fuldkorn især synes at være forbundet med reduceret dødelighed som følge af hjertekar-sygdom, men ikke kræftdødsfald.

Fuldkorn anbefales som del af en sund kost i de fleste lande, men dataene om, hvor meget fuldkorn folk spiser og deres dødelighed har ikke været overensstemmende.

I den nye undersøgelse har forskerne med Hongyu Wu i spidsen dokumenteret 26.920 dødsfald. Efter at dataene blev justeret for potentielle forstyrrende faktorer, herunder alder, rygning og BMI, fandt undersøgelsen, at mere fuldkorn var forbundet med lavere total dødelighed og lavere hjertekar dødelighed, men ikke færre kræftdødsfald.

Forfatterne vurderede, at for hver portion fuldkorn svarende til 28 g / pr dag, blev den totale dødelighed 5 procent lavere og hjertekar dødeligheden 9 procent lavere.

En typisk skive rugbrød vejer omkring 50 gram og i fuldkornsrugbrød er omkring 25 procent fuldkorn. 28 gram fuldkorn svarer således til lidt over to skiver fuldkornsrugbrød dagligt.

Rugbrød med fuldkornsmærket har over 50 procent fuldkorn, mens nøglehulsmærket ud over kravet om 50 procents fuldkorn også stiller krav om 6 procents kostfibre. Det svarer til at en ekstra skive kan give 3-4 års længere levetid.

"Disse resultater understøtter yderligere de nuværende kostråd, der anbefaler at spise mere fuldkorn som primær og sekundær forebyggelse af kroniske sygdomme. Resultaterne giver også anledning til at tro, at en kost beriget med fuldkorn kan give helbredseffekter, som kan medføre en forlænget levetid," konkluderer forskerne.

Tags: kostfibre, dødelighed, fuldkorn, rugbrød