Okse- og svinekød øger risikoen for brystkræft
Spiser du meget okse- og svinekød i den første del af voksenalderen øger det tilsyneladende risikoen for brystkræft når du bliver ældre.
Det viser en ny undersøgelse, der for første gang sammenligner unges forbrug af rødt kød me deres risiko for at udvikle brystkræft senere i livet.
Undersøgelsen er lavet af forskere fra bl.a. Harvard Medical School og offentliggjort i det anerkendte British Medical Journal, hvor forskerne afslører at et højt indtag af okse-, svine- eller lammekød i de første voksne år øger kvinders risiko for brystkræft med over 20 procent 20 år senere.
Undersøgelsen er baseret på befolkningsundersøgelse Nurses Health Study II, hvor 97.000 kvinder mellem 23 og 43 år i 1991 udfyldte spørgeskemaer om deres kostvaner. De udfyldte også spørgeskemaer hvert fjerde år siden.
I 2011 viste det sig at 2830 af kvinderne havde fået diagnosticeret brystkræft og ved at sammenligne med spørgeskemaerne konstaterede forskerne at den femtedel af kvinderne, der spiste mest rødt kød, havde en 22 procent øget risiko for at udvikle brystkræft i forhold til den femtedel, der spiste mindst rødt kød.
Mindre risiko med andre proteiner
Hidtil har de fleste kostundersøgelser fokuseret på diæt hos kvinder, der allerede var i anden halvdel af deres liv - altså mindst 40-50 år - og har ikke fundet nogen signifikant sammenhæng mellem risikoen for brystkræft og forbrug af rødt kød.
Den nye undersøgelse klargør at risikoen især øges af rødt kød. Ud over forskellige typer af rødt kød har forskerne også undersøgt sammenhængen mellem brystkræft og andre proteinrige fødevarer.
Spørgeskemaerne gav svar på om kvinderne spiste uforarbejdet og forarbejdet rødt kød, fjerkræ, fisk, bælgfrugter, nødder, samt fødevarer, der var almindelige 1960-1980, da deltagerne gik i high school.
Sammen med deres fødeindtagelse i ungdommen blev andre sundhedsmæssige faktorer også taget i betragtning - eksempelvis højde, vægt, race, brystkræft i familien og rygevaner.
Og det viste at yngre kvinder, der spiste meget fjerkræ, havde en lavere risiko for at udvikle brystkræft efter overgangsalderen.
Undersøgelsen viste at ved at erstatte en del af det røde kød med andre protein-rige fødevarer som bælgfrugter, fjerkræ, nødder og fisk blev risikoen for brystkræft reduceret med 14 procent efter overgangsalderen.