Skip to main content
logo for klog kost

6 sunde grunde til at spise rejer

En rejecocktail var jo engang tæt på at være en dansk national forret, men nu om dage er det jo nærmest et skældsord, selv om det formentlig er en af de sundest tænkelige retter.

{snippet start}

Rejer er nemlig meget sundere end man får indtryk af, når man ser den plasket til med majonaise, citron og måske en dusk dild.

Ikke bare er den fuld af proteiner, men også af alle de sunde flerumættede fedtsyrer, der er vigtige for vort hjertekar-system.

Rejer har desuden et usædvanlig højt indhold af astaxanthin, der både er antioxidant og anti-inflammatoriske. Bortset fra laks er det kun ganske få fisk, der kan give os så koncentrerede mængder af astaxanthin.

100 gram rejer kan snildt indeholde 4 milligram astaxanthin, der er et carotenoid som f.eks. betacaroten.

Frigivelse af inflammatoriske signalmolekyler som tumornekrosefaktor-alfa og interleukin 1B har vist sig at undertrykket af astaxanthin. Også oxidation af fedtstoffer i immunceller bliver undertrykt af astaxanthin.

Selv om rejer kun indeholder omkring 100 kalorier pr. 100 gram er den propfuld af næringsstoffer. Især B12-vitamin, men også selen- og zink-indholdet imponerer.

Men rejer er ikke for alle og enhver, da de også¨kan medføre alvorlige allergiske reaktioner. Skaldyrsallergi skyldes oftest reaktioner på muskelproteinet tropomyosin.

Bemærk i øvrigt også at varmtvandsrejer som tigerrejer står på Verdensnaturfondens liste over madvarer man skal holde sig fra, hvis man går ind for bæredygtighed.

Klik videre og læs 6 sunde grunde til at spise koldtvandsrejer, som vi oftest spiser i Danmark: