Skip to main content
logo for klog kost

Omega-3 beskytter mod hjernens forfald

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Mangel på omega 3 fedtsyrerne EPA og DHA i kosten kan være skyld i at din hjerne forfalder hurtigere med alderen.

Det viser en amerikansk undersøgelse af ældres kognitive evner, hvor forskerne sammenlignede deres test-resultater med deres kost.

"Deltagerne blev sat til en række intensive kognitive tests som en hukommelsestest med en liste over ord, en opmærksomhedstest, hvor de skulle gentage lister med tal forfra og bagfra - og en test af organisation og planlægning involverede kopiering af komplekse tal," forklarer Dr. Tammy Scott fra Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging ved Tufts University.

Hendes resultater er baseret på et flerårigt observationsstudie ved hjælp af Boston Puerto Rican Health Study kohorte, som består af 1500 puertoricanske indbyggere i Boston mellem 45 og 75 år, der med mellemrum afgiver blodprøver og besvarer spørgsmål om deres livsstil og helbred.

{module 120}

Deltagernes indtag af flerumættede fedtsyrer blev klarlagt via et spørgeskema og forskerne konstaterede, at indtagelse af de to såkaldt langkædede omega-3 fedtsyrer blandt undersøgelsens delprøve på 895 deltagere var lav.

I 2010 anbefalede de amerikanske kostråd et indtag på mindst 200 gram fisk om ugen for at sikre et tilstrækkeligt indtag af de meget langkædede omega-3 fedtsyrer (EPA og DHA). I Danmark lyder anbefalingen på fisk to gange om ugen svarende til cirka 300 gram.

Det svarer til ca 1.750 mg EPA og DHA pr uge eller i gennemsnit 250 mg per dag. Scotts gruppe konstaterede, at kun 27 procent af deltagerne i deres undersøgelse overholdt denne anbefaling. Den største kilde til EPA og DHA i deres kost viste sig at være fra dåsetun.

Kombinationen af deltagernes indtag af omega-3 og de forskellige test viste, at de 80 procent af deltagerne, der spiste mindst EPA og DHA havde den største tilbagegang i deres kognitive evner i løbet af en to-årig periode.

"Selv om mere forskning er nødvendig for at afgøre, om indtagelse af fede fisk som laks, tun og ørred kan hjælpe med at forebygge kognitiv problemer, så støtter vores foreløbige data tidligere forskning, der viser, at indtagelse af disse typer fisk har sundhedsmæssige fordele," siger forskerne.