Skip to main content
logo for klog kost

Fede fisk kan slanke dig

Omega-3 fedtsyrer øger mængden af en type celler, der forbrænder fedt.

{snippet start}

Det viser nye forsøg fra Kyoto universitet i Japan, hvor forskere har opdaget, at fiskeolie aktiverer receptorer i fordøjelseskanalen, sætter fut i det sympatiske nervesystem, og får forbrænder fedt.

Ikke alt fedtvæv ophober fedt. Mens hvide fedtceller ophobes som fedt, der skal sikre energiforsyningen, sætter brune fedtceller gang i en forbrændingsproces, der  sikrer en stabil kropstemperatur. Brune celler findes især i rigeligt mål hos babyer, men mængden falder med alderen.

En tredje type af celler er beige fedtceller, der findes i både mennesker og mus, og har vist sig at fungere meget lig de brune celler. Beige celler reduceres også i antal med alderen, men kan øges ved at spise og træne rigtigt. Uden disse beige celler fortsætter hvidt fedt med at akkumulere og er formentlig en af de væsentlige årsager til at vi især begynder at tage på efter midalderen.

"Vi ved fra tidligere forskning, at fiskeolie har enorme sundhedsmæssige fordele, herunder forebyggelse af fedtophobning," siger Teruo Kawada, der er chefforfatter på den japanske undersøgelse, som er offentliggjort i Nature - Scientific Reports

"Vi testede derfor om fiskeolie og en stigning i beige celler kan være relateret."

Holdet fodrede en gruppe mus med fedtrige fødevarer, mens en anden gruppe fik tilsat fiskeolie til en lignende fedtrug kost. De mus, der blev fodret med en tilsætning af fiskeolie tog 5-10 procent mindre på ig vægt og ophobede 15-25 procent mindre fedt i forhold til gruppen, der ikke fik tilskud med fiskeolie i kosten.

De fandt også, at de beige celler blev dannet af hvide fedtceller, når det sympatiske nervesystem blev aktiveret, hvilket betyder, at visse hvide fedtceller har fået evnen til at forbrænde fedt.

"Folk har længe sagt, at mad fra Japan og Middelhavet medvirker til lang levetid. Nu har vi en bedre indsigt i hvorfor," mener Kawada.