Skip to main content
logo for klog kost
Marineret sild med løgringe på rugbrød

8 sunde grunde til at spise sild

Spiser du sild hver dag, så har du ikke bare udsigt til et længere liv, mens også et bedre helbred i det lange løb, så der er god grund til at kaste sig over silden ved frokostbordet.

{snippet start}

Marinerede sild, stegte sild og karrysild er favoritter på ethvert frokostbord - især op til jul - og det er der også mange sunde grunde til.

Selv om det selvfølgelig trækker ned, at de mest populære sild er lagret i store mængder sukker, så er sild til gengæld proppet med sunde vitaminer og ikke mindst de vigtige omega-3 fedtsyrer, som vi ikke kan få nok af.

Sild skal modnes før de spises og det kan ske hurtigt eller naturligt med tre forskellige metoder.

Den hurtige måde indebærer at sildene flåes og lægges i en kraftig eddikelage, der nærmest sprænger kødets celler, så de hurtigt bliver bløde. De hurtigtmodnede sild er klar efter 7-14 dage og bruges hovedsageligt til marinerede sild. De kan nemt blive mosede at bide i og har en sur-sød grundsmag.

Filetmodning er en metode, hvor sild lægges i en lage af sukker, salt og krydderier i mindst tre måneder, hvor deres enzymer selv står for modningen uden kunstige modningsmidler. Sildene er filetterede før de lægges i lagen og bruges til kryddersild.

Den langsomme metode kaldes gammldags modning og varer op til et halvt år, hvor hele silden enten lægges i salt til marinerede sild eller i en lage af sukker, salt og kydderier til kryddersild. Først efter den gammeldags modning fileteres og flåes silden. De gammeldags modnede sild har et bedre bid og meget mere varieret smag.

{modal html=This modal will only show once|open=once}{/modal}

Her er 8 sunde grunde til at spise sild - ikke bare til julefrokoster, men til hverdag: