Tæt på storproduktion af kunstigt kød
En vegetarbøf, der ligner, smager og føles som en højrebsbøf er måske ikke så langt ude i fremtiden, som det lyder.
Madforskere arbejder på at kopiere både ernæringsindhold, konsistens og smag af kød og æg ved at bruge plantebaserede produkter.
- Den nye generation af plante-baserede kød-alternativer lover at levere den sensoriske oplevelse af konventionelle animalske proteiner, siger Dr. Nicholas J. Genovese, gæsteforsker og konsulent ved University of Missouri.
Desuden udvikler forskerne kunstige (in vitro) kød-celler og -muskler, som måske en dag kan erstatte kylling, okse-og svinekød.
Indbyggerne i den vestlige verden spiser i gennemsnit mellem 50 og 100 kilo kød pr år. Tallene er usikre pga. forskellige opgørelsesmetoder og fraregning af kød til eksport, dyrefoder og andre usikkerhedsmomenter. Uanset det reelle tal er det dog efterhånden så miljøbelastende, at det ikke kan fortsætte, mener Genovese.
60 mia. dyr slagtes årligt
Globalt set slagtes mere end 60 milliarder dyr hvert år, og høns lægger cirka 79 milliarder æg.
Ifølge FNs Fødevare og landbrugsorganisation (FOA) kræver produktionen af animalsk-baserede fødevarer kræver større og større landbrugsområder og er dermed årsag til skovrydning og 18 procent af alle drivhusgasser, hvilket kan ændre på antallet og variationen af arter i økosystemet.
- Brugen af dyr som proteinbasis for vores kost er ikke holdbart, siger Ethan Brown, grundlægger og administrerende direktør for Beyond Meat, som for et år siden startede en produktion af en kyllinge-erstatning fremstillet af planteprodukter.
- Gennem den omhyggelige efterligning af konsistens, smag, og mundfornemmelse, er madvidenskaben kommet tættere på at kylling, oksekød og andet kød ikke længere behøver at komme fra dyr, men i stedet kan være helt plante-baseret, siger Brown.
Dyrere og dyrere æg
Joshua Tetrick, grundlægger og administrerende direktør for Hampton Creek Foods, bruger også planter til at efterligne ernæring og andre karakteristika ved æg - til bagning og lignende.
Tetrick mener at efterspørgslen efter æg fortsætter med at stige globalt, samtidig med at foder- og administrative omkostninger stiger.
In-vitro metoden til at skabe kunstigt kød kræver indsamling af dyreceller gennem en biopsi (eller ved hjælp af embryonale stamceller), isolering af cellerne, og derefter anvendelse af et vækstserum til at dyrke cellerne til faste muskelfibre, forklarer Dr. Merko Betti, associeret professor i afdelingen for landbrug, fødevarer og ernæringsvidenskab ved University of Alberta i Alberta, Canada.