Skip to main content
logo for klog kost
Spiser piger alt for mange burgere kan det betyde adskillige måneders tidligere menstruation.

Maden kan fremskynde pigers første menstruation

Maden kan påvirke hvor tidligt eller sent piger får deres første menstruation og dermed også påvirke deres risiko for brystkræft senere i livet.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra University of Michigan, hvor forskere har fulgt 456 piger fra de var 5-12 år. Pigernes madvaner og helbred blev registreret med jævne mellemrum ligesom deres første menstruation, merche, blev registreret.

Pigerne er vokset op i Colombias hovedstad Bogota, hvor de deltog i en undersøgelse af skolebørns liv og helbred.

Resultaterne viste at piger, der spiste mest rødt kød, fik deres første menstruation fem måneder tidligere end piger, der spiste mindst rødt kød.

Til gengæld viste det sig også at piger, der spiste fede fisk som tun og sardiner mere end en gang om ugen, fik deres første menstruation væsentligt senere end piger, der spiste fede fisk maksimalt en gang om måneden. 

De piger, der spiste mest rødt kød, fik deres første menstruation ved en median alder på 12 år og 3 måneder, mens de, der spiste mindst rødt kød, først fik den i en alder af 12 år og 8 måneder. 

De piger, der oftest spiste fede fisk, fik den først i en alder af 12 år og 6 måneder.

Fem måneder lyder måske ikke af meget, men det er en betydelig forskel når vi taler om en befolkningsundersøgelse, siger forskerne.

"Det er en vigtig forskel, fordi det er forbundet med risiko for sygdom senere i livet," siger førsteforfatter Erica Jansen, der er ph.d.-studerende i U-M School of Public Health. 

Flere helbredsproblemer

"Det er vigtigt, fordi nogle kostfaktorer er kendt for at påvirke timingen af ​​puberteten. Dette fund kan også bidrage til at forklare, hvorfor rødt kød tidligt i livet er relateret til en øget risiko for brystkræft senere i livet."

Foruden brystkræft er tidlig pubertet også blevet forbundet med hjertesygdomme, fedme og diabetes 2.

"Vi kan ikke konkludere, at der nødvendigvis er en årsagssammenhæng mellem rødt kød og pubertetsstart ud fra dette studie. Der er dog flere og flere beviser, der tyder på, at overdreven indtagelse af rødt kød på forskellige stadier af livet er relateret til en række negative helbredseffekter, især for nogle former for kræft," siger chefforsker dr. Eduardo Villamor, der er professor i epidemiologi ved UM School of Public Health.

Villamor gør også opmærksom på, at tidligere pubertet også ofte resulterer i andre folkesundhedsproblemer som tidligere seksuel aktivitet, teenage-graviditet samt alkohol- og tobaksmisbrug.

{module also underliv}

Andre undersøgelser har vist en sammenhæng mellem indtagelse af animalsk protein og tidlig pubertet og undersøgt hvilken rolle rødt kød spiller for udviklingen af sygdom, men dette er den første, der specifikt ser på indtaget af rødt kød i barndommen og tidlig menarche.

"Selvom animalsk proteinindtagelse i barndommen er vigtig for vækst og udvikling ser nogle kilder til animalsk protein ud til at være sundere end andre," siger Villamor.

"Vi ved ikke, hvilke specifikke komponenter i rødt kød, der kan forårsage tidlig menarche. Det kan være proteiner eller nogle mikronæringsstoffer, der naturligt findes i rødt kød. Andre forklaringer kan være biprodukter, der opstår ved fremstilling eller pakning af saltet kød eller under tilberedningen."