Søg på Klog Kost

Mænd er mere tilbøjelige til at finde det naturligt og nødvendigt at spise kød.Mænd er mere tilbøjelige til at finde det naturligt og nødvendigt at spise kød.

Har kødspisere mindre social forståelse?

Har du en gang imellem lidt dårlig samvittighed over at spise dyr, så er du måske også mere utilfreds med social ulighed.

 

Det tyder i hvert fald en ny amerikansk undersøgelser, der har spurgt folk hvordan de retfærdiggør over for sig selv, at de spiser kød.

De fleste mennesker mener, at det er nødvendigt for at få tilstrækkelige næringsstoffer, mens andre gør det alene for smagens skyld.

Og generelt tyder den nye undersøgelse på at kødspisere, der kan retfærdiggøre deres spisevaner, at de føler sig mindre skyldige og er mere tolerante over for social ulighed, siger det internationale forskerteam anført af Dr. Jared Piazza fra Lancaster University.

"Folks forhold til dyr er komplicerede. Samtidig med at de fleste mennesker elsker deres kæledyr og bruger milliarder af dollars hvert år på pleje og mad til dem, fortsætter de med at spise kød. Folk har forskellige måder at håndtere denne tilsyneladende selvmodsigelse mellem holdning og adfærd," siger Piazza.

Forskerne spurgte studerende og voksne i USA, hvorfor de finder det OK at spise kød. Det mest almindelige svar var, at det er nødvendigt efterfulgt af tre andre N-ord. Naturligt, normalt og nice (ja, det er jo blevet lidt dansk). 

Typiske kommentarer var:

  • Nødvendigt: "Kød giver essentielle næringsstoffer"
  • Naturlige: "Mennesker er naturlige kødædere"
  • Normalt: "Jeg er opdraget til at spise kød"
  • Nice: "Det er lækkert"

"Vegetarer, der er moralsk motiverede, kan få nogle kødspisere til at føle, at de skal kunne forsvare sig mod moralsk fordømmelse," siger dr. Piazza.

Undersøgelsen viste, at mænd oftere argumenterede med de fire N-ord end kvinder, og at mennesker, der afviste disse begrundelser, var mere optagt af dyrevelfærd.

Mennesker, der argumenterede med de fire N-ord, viste sig også oftere at opfatte køer som dummere og var mere tolerante over for social ulighed.

"De fire N-ord er et kraftfuldt overtalelsesværktøj, som mange bruger til at undertrykke den skyld man ellers kunne opleve, når man spiser kød," siger Piazza.

Tags: rødt kød, vegetar