Her er de sundeste frugter og grøntsager - eller?
En ernæringsspecialist har prøvet at rangere de sundeste frugter og grøntsager i et nyt system, der skal gøre det lettere for forbrugerne at vælge.
Forleden offentliggjorde Jennifer Di Noia i tidsskriftet Preventing Chronic Disease en liste over 41 såkaldte Powerhouse frugter og grøntsager (PFV), der opfyldte hendes opstillede kriterier, som er baseret på en opvejning af næringsindholdet i forhold til det daglige behov og kalorie-indhold.
Frugter og grøntsager rangeres efter hvor højt næringsindhold, der er pr. kalorie.
"Powerhouse frugt og grøntsager beskrives i forskningen som grønne bladgrøntsager, gul/orange frugter, citrus og korsblomstrede grøntsager - men en klar definition manglede. Så jeg besluttede at se på mængden af vigtige næringsstoffer i fødevarer, der tilhører de førnævnte grupper. Jeg forestiller mig at det vil være lettere for forbrugerne, at tage udgangspunkt i en PFV-liste for at undgå forvirringen om, hvilke fødevarer, der hører hjemme i hvilke grupper," siger Jennifer Di Noia, der er ernæringsekspert på William Paterson University.
Rangeringen er baseret en opvejning af indholdet af disse 17 næringsstoffer: Kalium, fiber, protein, calcium, jern, thiamin, riboflavin, niacin, folinsyre, zink og vitamin A, B6, B12, C, D, E og K.
Til gengæld er en række vigtige antioxidanter ikke med i hendes rangering, hvilket skyldes at forskerne stadig skændes om hvilken målemetode man skal bruge for at måle indholdet.
Det betød også at seks normalt sunde bær og grøntsager ikke kunne finde vej til hendes liste; Hvidløg, løg, blåbær, hindbær, mandarin og tranebær.
"De blev ikke medtaget, fordi de ikke var rige kilder til de kvalificerende næringsstoffer. Deres sundhedsmæssige fordele skyldes sandsynligvis delvis tilstedeværelsen af fytokemikalier. Havde jeg været i stand til at indarbejde fytokemiske data i beregningen af næringsstoffernes værdier, kunne de have være medtaget på listen," siger hun i et interview til Huffington Post.
Derudover indgik den tilgængelige viden om den såkaldte biotilgænglighed af de forskellige næringsstoffer i rangeringen. Det vil sige i hvilket omfang kroppen har let ved at optage f.eks. jern fra grøntsager, vi spiser.
Her er Jennifer Di Noias liste over de sundeste frugter og grøntsager.
Beregnet som gennemsnit af procent daglige værdier (DV) (baseret på 2.000 kcal/dag) for 17 næringsstoffer (kalium, fibre, protein, calcium, jern, thiamin, riboflavin, niacin, folat, zink og vitamin A, B6 , B12, C, D, E og K) i 100 g mad, udtrykt pr 100 kcal af fødevarer. Point over 100 sættes til 100 (fordi de så leverer 100% af det daglige behov for de kvalificerende næringsstoffer per 100 kcal).
Plante | Næringsindhold point |
---|---|
Brøndkarse | 100,00 |
Kinakål | 91.99 |
Beder | 89,27 |
Rødbeder | 87.08 |
Spinat | 86.43 |
Cikorie | 73.36 |
Bladsalat | 70,73 |
Persille | 65.59 |
Romaine salat | 63,48 |
Collard green (grønkålsblade) | 62.49 |
Majroeblade | 62.12 |
Sennepsblade | 61.39 |
Friséesalat | 60.44 |
Purløg | 54,80 |
Kale | 49.07 |
Mælkebøtteblade | 46.34 |
Rød peber | 41.26 |
Rucola | 37,65 |
Broccoli | 34,89 |
Græskar | 33.82 |
Rosenkål | 32,23 |
Forårsløg | 27.35 |
Kålrabi | 25.92 |
Blomkål | 25.13 |
Kål | 24.51 |
Gulerod | 22,60 |
Tomat | 20.37 |
Citron | 18.72 |
Iceberg salat | 18.28 |
Jordbær | 17.59 |
Radise | 16.91 |
Vinter squash (alle sorter) | 13.89 |
Appelsin | 12.91 |
Lime | 12.23 |
Grapefrugt (pink og rød) | 11.64 |
Kålroe | 11.58 |
Majroe | 11.43 |
Solbær | 11.39 |
Porre | 10.69 |
Søde kartofler | 10.51 |
Grapefrugt (hvid) | 10,47 |