Skip to main content
logo for klog kost
Nicoise-salat.

Spis æg til grøntsagerne

Spiser du æg til dine grøntsager, som i eksempelvis en nicoise-salt, øger du den antioxidante effekt og reducerer formentlig risikoen for alvorlige sygdomme.

{snippet start}

Det antyder i hvert fald nyere forskning fra Purdue University, Indiana, USA, hvor forskere har opdaget at kroppen optager mange flere carotenoider, når man spiser salat med kogte æg i.

Den gode nyhed er at forskning gennem de sidste år samtidig har vist, at risikoen for et øget kolesterol-tal pga. æg er minimal og at man roligt kan spise et dagligt æg.

"Her har vi en måde at øge næringsværdien af ​​grøntsager samtidig med at vi får vigtige næringssstoffer fra æggeblommer," siger Wayne Campbell, der er professor i ernæringvidenskab på Purdue University.

Sammen med diætisten Jung Eun Kim har han testet virkningerne af æg på carotenoid-optagelsen fra en blandet, rå salat.

16 raske unge mænd spiste en salat enten uden æg, med 1,5 - den ene med nogen æg, et med 1,5 røræg, og en anden med tre røræg.

Salaten bestod af tomater, revne gulerødder, babyspinat, romaine salat og almindeligt bukketorn (gojibær).

Deltagerne, der spiste tre æg i salaten, optog 3-9 gange så mange carotenoider. Det er en meget betydelig effekt, siger Campbell.

Carotenoiderne i salaten inkluderede beta-caroten, alfa-caroten, lycopen, lutein og zeaxanthin, hvoraf de to sidstnævnte desuden findes i æggeblommer.

Forskningen udspringer af tidligere undersøgelser, der viser, at man ved at tilføje visse olier til blandede, rå grøntsager også forbedrer optaglsen af carotenoider.

"Næste gang du spiser en salat, bør du overveje at tilføje kogte æg til dine rå grøntsager," siger Campbell, der mener, at de gavnlige virkninger formentlig gælder for alle.

Hans gruppe vil gerne udvide deres forskning til at undersøge virkningerne på andre fedtopløselige næringsstoffer, herunder E-vitamin og D-vitamin.

lycopen, spinat, lutein, beta-caroten, røræg, carotenoider, æg