Søg på Klog Kost

Svesker er den eneste tørrede frugt, som må prale af at de er gode for fordøjelsen.

Svesker officielt sunde for din fordøjelse

 

Svesker er ifølge EU-kommissionen nu officielt gavnligt for fordøjelsessystemet.

Det er blevet bekræftet i et regulativ, der giver producenter ret til at anprise sveskers sundhedsfremmende effekter.

Svesker er dermed den eneste naturlige, tørrede frugt, der har fået lov til at reklamere med at den er sund.

EUs afgørelse kommer som et resultat af seks års omfattende undersøgelse for at påvise den gavnlige virkning af svesker på fordøjelsen, efter en ansøgning fra det amerikanske California Prune Board for seks år siden.

Californien producerer 60 procent af verdens svesker, og er kendt for at have den bedste kvalitet på grund af regionens strenge høstteknikker og kvalitetskontrol.

Højt fiberindhold

Svesker har et højt fiber-indhold og har i århundreder været kendt for at kunne hjælpe til en normal tarmfunktion.

Spiser man 100g (8-12) svesker hver dag svarer det til 7,1 g fiber - eller ca. en fjerdedel af den anbefalede fiberindtagelse.

Tre svesker svarer desuden til at spise en af de seks stykker daglige frugt eller grønt, som er et af de otte kostråd.

Svesker er også en god kilde til kalium, som hjælper med at opretholde et normalt blodtryk, en kilde til vitamin B6 og kobber, som er med til at sikre både et normalt fungerende immunforsvar og nervesystem. Desuden er de en kilde til vitamin K og mangan, som er vigtige for at opretholde normale knogler.

Målet for EUs ernærings- og sundhedsanprisnings reguleringer, er at beskytte forbrugerne mod falske sundhedsanprisninger i mærkning, reklame, markedsføring eller salgsfremmende aktiviteter. Alle sundhedsanprisninger bedømmes ved hjælp af strengt videnskabelige undersøgelser og kræver forskning af topkvalitet baseret på studier af mennesker.