Søg på Klog Kost

Vindruer i kosten kan beskytte mod organskader i forbindelse med en for fedtrig kost.Vindruer i kosten kan beskytte mod organskader i forbindelse med en for fedtrig kost.

Vindruer beskytter fedes organer mod skader

 

Vindruer beskytter mod organskader, der opstår som følge af metabolisk syndrom, der er en samling af lidelser som forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal, overvægt og høje insulinværdier.

Det viser en ny undersøgelse, anført af E. Mitchell Seymour, Ph.D., fra University of Michigan Health System, der studerede virkningerne af en typisk amerikansk kost med et højt fedtindhold. Forskerne kontrollerede hjerte, lever, nyrer og fedtvæv hos overvægtige rotter, som de ved siden af den fedtrige kost gav et tilskud af vindruer. Druerne - en blanding af røde, grønne og sorte sorter - blev leveret som et frysetørret druepulver og blandet op i dyrenes kost i 90 dage.

Resultaterne viste betydeligt reducerede inflammatoriske markører i hele kroppen, men mest markant i leveren og i abdominal fedtvæv (fedtet omkring de central organer). Vindruerne reducerede også leverens, nyrernes og mavefedtets vægt i forhold til en gruppe rotter, der spiste det samme, men ikke fik druepulver blandet i. Derudover øgede vindruerne markører, som viste et højere niveau af antiantioxidant virkninger - især i lever og nyrer.

Vigtige polyfenoler

Det er naturlige komponenter i druerne, kendt som polyfenoler, der menes at være ansvarlige for disse gavnlige virkninger.

Metabolisk syndrom medfører en væsentlig forøget risiko for hjertesygdomme, slagtilfælde og type 2 diabetes. Indtag af frugt og grøntsager menes at reducere disse risici, og vindruer har vist fordele i flere studier.

"Vores undersøgelse tyder på, at en drue-beriget kost kan spille en afgørende rolle for beskyttelsen mod metabolisk syndrom og den medfølgende belastning på kroppen og dens organer," siger Seymour.

"Både inflammation og oxidativt stress spiller en rolle for kardiovaskulær sygdomsudvikling og organdysfunktion i forbindelse med diabetes 2. Vindruer påvirker begge disse tilstande i flere væv, hvilket er en meget lovende opdagelse."

Dette arbejde underbygger resultaterne af Seymours tidligere offentliggjorte forskning, der viste, at en vindrue-beriget kost reducerede risikofaktorer for hjertesygdomme og diabetes hos fede rotter.