Søg på Klog Kost

Ud over at æbler smager fantastiske, så er der rigtig mange sundhedsfordele ved at spise dem. Foto: Markus Hagenlocher

10 gode grunde til at spise æbler hver dag

Æbler er supersunde og forebygger flere sygdomme end mange andre fødevarer. Et eller flere daglige æbler forebygger flere former for kræft. Og du opnår ekstra vægttab, hvis du under din slankekur spiser et par daglige æbler.

 

Æbler indeholder C-,E-, K-, B1-, B2-, B6-vitaminer, som hjælper immunforsvaret, og desuden mineraler som kalium, jod og zink, der er vigtige for stofskiftet, nervesystemet og musklerne. De indeholder dertil et plantestof, der kan bekæmpe kræftceller. Desuden indeholder æbler kulhydratet pektin, som sænker kolesteroltallet, og som øger mængden af de gode tarmbakterier, der sørger for en god fordøjelse.

I eftersommeren og efteråret er det sæson for danske æbler. Plukker du selv æblerne har du garanti for at de er modnet på grenen. Købte æbler er ofte modnet efter plukning og har ikke altid den samme næringsværdi - selv om de stadig er rigtig sunde.

Her er 10 gode grunde til at spise et dagligt æble:

1. Astma

Et nyligt studie viser, at børn med astma, som dagligt drikker æblejuice, har mindre besværet vejrtrækning end børn, der kun drikker æblejuice en gang om måneden. Et andet studie viser, at børn, som er født af mødre, der spiste mange æbler under graviditeten, har lavere risiko for at få astma end dem, hvis mødre sjældnere spiser æbler. Flere undersøgelser har i løbet af de seneste år dokumenteret, at frugter som æbler, er vigtige for at holde lungerne stærke.

2. Alzheimers

Cornell University i New York har et studie med rotter vist, at stoffet quercetin i æbler måske beskytter hjernecellerne mod den type frie radikaler, der kan føre til Alzheimers. Noget tyder på, at to-tre æbler eller to store glas æblejuice om dagen kan være opskriften på at bevare en god hukommelse. Æbler indeholder i rigt mål antioxidanter i en blanding, der stimulerer produktionen af et kemikalie i hjernen, som hedder acetylcholin. Dette kemikalie styrker kommunikationen mellem nervecellerne, hvilket igen giver en bedre hukommelse.

3. Diabetes

Pektinet i æblerne tilføjer kroppen galacturonsyre, som sænker kroppens behov for insulin og måske hjælper til en bedre kontrol af diabetes. Æblet har en lav blodsukkerbelastning og kan hjælpe med vægtkontrol, og det hjælper diabetikere med den langsigtede kontrol med blodsukkeret.

4. Dine knogler

Et fransk forskerhold har fundet ud af at en flavanoid, kaldet phloridzin, som kun findes i æbler, måske beskytter kvinder efter overgangsalderen mod knogleskørhed, ligesom stoffet måske også generelt styrker knoglerne. Andre frugter indeholder dog også antioxidanter, som styrker knoglerne.

  • 1
  • 2